Nepřemýšlejte, kam vyrazit příští víkend, a hned si zařaďte do svého odpočinkového programu také Starou Huť u Dobříše. Proč se tady nebudou nudit ani děti?

Až tu budete, nezapomeňte vyzkoušet takzvaný poeziomat:

Zdroj: Youtube

Genius loci

Místo pro Památník Karla Čapka nebylo zvolené náhodně. Tato původně empírová vila z 19. století fungovala jako úřednický domek patřící železárnám. Ve 30. letech 20. století ji využíval náš slavný literát, který ji dostal spolu se ženou jako svatební dar a nechal ji přestavět na svůj „letní byt“. Ostatně právě tady se rodila také některá Čapkova díla jako například román Válka s mloky nebo původně divadelní hra Bílá nemoc.

Víte, že...

Víte, že...

Bratři Čapkovi mají i další muzea? Třeba jedno najdete v Malých Svatoňovicích. Zde jsou expozice jak Karla, tak i Josefa Čapka. A proč právě tady? Protože na úpatí Jestřebích hor se Karel Čapek narodil. Josef má ale rodiště v Hronově. 

Aktuální výstava

Až do 20. září zde můžete zažít výstavu Zlatý kluk citlivý, která připomíná Čapkova osobního lékaře a také přítele a válečného hrdinu, generála Leopolda Firta. K vidění jsou mnohé fotografie a Firtovy válečné deníky. V nich se rovněž věnuje bojům československé jednotky v řadách Spojenců v africké poušti během 2. světové války. Lékaře se srdcem bojovníka máte šanci poznat i skrz různé soukromé předměty. Včetně tlakoměru, kterým patrně vyšetřoval i Karla Čapka před jeho smrtí (tento přístroj se zde veřejnosti představuje poprvé), nebo těžítka se zneškodněným granátem od Tobruku.

Naučnou stezkou

V okolí památníku mapuje oblíbená místa spisovatele Karla Čapka, ale není to žádná nuda. Dospělí i děti se díky ní dozví leccos zajímavého o objektech, které tu kdysi stávaly, včetně hamrů. A také o rostlinách a živočiších, jež zde můžete vidět. Obří mraveniště jsou opravdu parádní, ale nejde pouze o ně. Podle chuti nebo kondice lze využít tři okruhy s různou délkou, vyberte si ze 2, 7 či 10 kilometrů. A předem si tady vytiskněte mapu nebo i poučně-zábavné úkoly, které můžou plnit nejen děti.

Zdroj: Památník Karla Čapka