Také už zdravíte návštěvy otázkou: nechcete cuketu? Nebo ji rovnou dáváte jako výslužku? Nejste sami. Velká úroda cuket zaskočí nejednoho pěstitele. A tak se smaží cuketové bramboráky, pečou buchty, bábovky, perníky, chleby, slané i sladké koláče, cuketa se griluje, vaří, nakládá – až inspirace dojde. Ale nezoufejte. Máme pro vás tipy na tři výborné cuketové saláty, díky nimž tato letní zelenina získá nový šmrnc.

Cuketové špagety s rajčaty a pestem

K přípravě cuketových špaget se používá spiralizér, ale snadno je vytvoříte i pomocí škrabky na zeleninu julienne, kterou běžně seženete v domácích potřebách. Jak na to? Cukety omyjte a podélnými tahy škrabkou vytvořte dlouhé špagety. Krátce je opečte na pánvi do změknutí, poté přidejte sůl a čerstvě mletý pepř. Smíchejte s nakrájenými rajčaty a dochuťte bazalkovým pestem. Podávejte s pečivem jako salát nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Jak připravit cuketové špagety? Podívejte se na názorné video s praktickými tipy:

Zdroj: Youtube


Salát z grilované cukety s fetou a vlašskými ořechy

Cuketu nakrájejte na tenká kolečka, lehce je potřete olejem a opečte na pánvi nebo na grilu. Stačí minuta z každé strany. Cuketu vložte do misky, osolte, zakápněte olivovým olejem, přiklopte a nechte pár minut dojít do změknutí. Poté ji smíchejte se směsí listových salátů, rozdrobeným sýrem feta a nasekanými vlašskými ořechy.


Marinovaná cuketa s kuřecím masem a slunečnicovými semínky

Cukety nakrájejte na co nejtenčí plátky. V misce je smíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Přidat můžete i sušené chilli nebo nasekanou chilli papričku. Cuketu nechte alespoň hodinu marinovat. Poté ji promíchejte s opečenými kousky kuřecích prsou, použít můžete i zbytky z pečeného nebo grilovaného kuřete. Na závěr salát posypejte slunečnicovými semínky.


Zdroj: www.bbcgoodfood.com, prkynko.cuketka.cz