Když začínáme zdobit interiér, neměli bychom zůstávat u výzdoby optické a zapomenout na „vonnou složku“ vánočních svátků. Protože Vánoce dělají především typické vůně – jehličí, cukroví vytažené z trouby, purpura, včelí vosk. Také vůně sušících se křížal v troubě udělá svoje.

Vánoční výzdobu bytu můžeme pojmout naprosto v jakémkoliv stylu, ale neměly by chybět dvě věci – světlo svíček a potom vůně. Mihotavé plamínky svíček se v mnoha domácnostech ale často změnily v poblikávání elektrických závěsů a řetězů, čímž ale zmizel odér ohně a vosku. Vůně nás svátečně naladí, ale i zklidní, což určitě přijde vhod v předvánočním hektickém čase. Budeme se cítit lépe a práce půjde v poklidu. Takže koupi purpury a františků nenechávejte až na Vánoce, ale provoňte si celý advent. Pokud zapálíte vonné tyčinky, zvolte spíše lehčí citrusové vůně. Jestliže chystáte umělý stromeček, vůni pravého stromku dodáte zapálením aroma lampičky s borovicovým olejem.

TIP: Celý byt velmi příjemně provoníte, když na radiátory zavěsíte textilní sáčky se směsí koření – smíchejte hřebíček, skořici, badyán a přidejte malý kousek vanilky.

Nevíte-li, uvažte mašli

Kupte stuhy ve dvou třech barvách a v několika šířích – od slabé stužky až po 8 cm širokou stuhu. Stuhami nemusíte jen převázat dárky. Při dekorování interiéru jsou všestranné. Mašličky mohou být na jmelí i na větvích ve váze. Na nejslabší stužky zavěste do okna malé ozdoby, zabalené bonbóny z kolekce či sněhové pusinky. Ze širších stuh uvažte velké mašle, těmi můžete vyšperkovat záclony, stačí spínací špendlíčky. Nejširší, nejlépe tmavozelené a červené, stuhy volně položte křížem na bílý ubrus. Opět můžete zkombinovat s mašlí v rozích stolu, doplňte jedlovými větvičkami a svícnem s červenými svíčkami. Na bělostném podkladě bude celý stůl v červeno-zelené barvě a nutností bude jenom bílý porcelán a čiré sklo.

TIP: V obchodech s dárky a dekoracemi jsme viděli obří koule poseté flitry i nepřehlédnutelné ozdoby k nerozeznání od cukrátek v blyštivém celofánu (jsou dlouhé asi 40 cm, a proto vyniknou v závěsu na stuze od stropu). A co dát na stůl? Třeba po něm může pochodovat stříbřitý patinovaný ježek, což je vedle andílků a stromečků trochu změna.

Jak ozdobit stromek? Stylově a decentně

Zdobení stromku by mělo mít myšlenku a zvolený styl. Pokud si vyberete jen základní a doplňkovou barvu a dva materiály (sklo a kov, nebo slámu a textil), efekt bude silnější, než když se zavěsí na stromek, co přijde pod ruku. A nenechte se spoutat trendem. I barvy ozdob procházejí módními vlnami – nejvíc ozdob je letos v safírové, tyrkysové a modrozelené. Moc to neladí se sytou zelení smrčků, borovic a jedlí, ještě tak se stříbrným smrčkem.

Někdo pojme výzdobu stromku tak, že nakonec není vidět. Větve se ztrácejí pod ozdobami, které se téměř dotýkají, volná místa jsou prošpikována mašličkami, andílky a ptáčky. Nakonec je chudák stromek omotaný různobarevnými řetězy jako vězeň, a to včetně řetězů svítících a blikajících. Je hezké, že nám ozdoby doma přibývají, že máme historické, darované, moderní, loňské a letošní, ale všechno se na jeden stromek nevejde. Musíme jim najít místo jinde, je škoda je nechat v krabici. Pověste je na stěnu, do dveří, přidejte k nim jmelí. Nejvzácnější historické ozdoby mohou zdobit velkou kytici jedlových větví ve váze na stole. Tam budou vidět nejlépe, můžeme se na ně dívat při večeři i při kávě. Jiná možnost je zapíchat větvičky do plochého květináče a mezi ně naaranžovat ozdoby.

TIP: Jak přežít předvánoční shon? Co komu koupit pod stromeček? Naplánujte si to podle vánočního speciálu.

-ag-Foto: www.profimedia.cz