Jarní kytice hýří pestrými barvami, které povzbuzují optimismus a zlepšují náladu. Narcisy připomínají energii zářícího slunce, modřence a kosatce sytě modrou oblohu bez mráčků, pravidelné okvětní lístky tulipánu symbolizují dokonalost přírody. Barevné spektrum jarních květin doplňují různé kultivary hyacintů, frézií, sasanek a pryskyřníků.

Aby květiny ve váze déle vydržely

Floristé doporučují seříznout stonky ostrým nožem a do vody ve váze přidat speciální výživu určenou pro řezané květiny z hlíz a cibulí. Pokud ji nemáte, rozvoj bakterií ve vodě se dá zpomalit i několika kapkami citronové šťávy nebo octa, případně alkoholu. Myslete na to, že řezané květiny by neměly stát přímo u zdroje tepla ani na přímém slunci.

Vodu do vázy nenapouštějte přímo z vodovodu, květiny déle vydrží ve vodě odstáté. Dbejte na to, aby ve vodě byly ponořené jen stonky, nikoli listy, které mají tendenci uhnívat dříve. Vodu jednou za dva dny vyměňte.

Nesnášenlivý narcis

Při kombinování květin ve vázách je dobré držet narcisy a hyacinty odděleně, protože vylučují látky, jež jiným rostlinám škodí a způsobí jejich předčasné vadnutí. Narcis se v tomto ohledu snáší jen s hyacintem.

Aranžmá vázou nekončí

Jarní dekorace nemusí znamenat jen hezky uspořádané květiny ve váze. Vyhraďte si pro ni celý stolek nebo přistíněný parapet a vázu doplňte miskami s kamínky, košíčky připravenými na velikonoční vajíčka, drobnými figurkami zvířat nebo dětskými výrobky vytvořenými v dlouhé chvíli nečekaného volna.