Na trhu je mnoho značek titanového nádobí, bývá také nabízeno ve speciálních předváděcích akcích. Ceny se pohybují v poměrně širokém spektru od několika set do několika tisíc korun. Před nákupem je proto nutné mít dostatek informací.
Základní kritéria výběru
Titan vs. teflon
Základní srovnání se nabízí s nádobím s nepřilnavým povrchem z lisovaného hliníku se stříkanou povrchovou vrstvou z polytetrafluoretylenu (PTFE), nejznámějším pod obchodním názvem Teflon. Nejnovější modely tohoto nádobí mohou již mít povrch vysoce odolný proti oděru, lze na ně proto použít kovové náčiní, a současně dno z magnetické oceli, vhodné i pro indukční plotny. Nicméně tento typ je zatím díky poměrně vysokým cenám určen spíše pro profesionály. Běžné nádobí tohoto typu vyžaduje plastové obracečky, nevýhodou je také nižší životnost povrchu.
I v případě titanového nádobí lze jednotlivé modely rozdělit do skupin podle kvality. Mezi nejlevnější patří tenkostěnné nádobí, které nemá silné dno a ucha jsou odolná pouze pro teploty do 180 stupňů, trvanlivost proto není příliš vysoká. Nehodí se na indukční plotny ani do trouby.
Titan podle kvality
Dobrou kvalitou se již vyznačují modely, které bychom mohli zařadit do pomyslného středu – jsou vyrobeny strojně, a pokud nemají plastová ucha, lze je použít i do trouby. Vnitřní povrch má nalisovanou titanovou vrstvu, při manipulaci s pokrmem je možné použít kovové náčiní bez ostrých hran. Nejkvalitnější nádobí je odléváno z hliníkové slitiny, na povrchu je nastřelená titanová vrstva tvrzená keramikou, odolná proti poškrábání. Toto nádobí lze použít na všech druzích ohřevů a je odolné vůči zátěžovému používání, při vaření je možné používat i kovové náčiní. Úchyty nádob i poklicí jsou vyrobeny z materiálů odolných i vůči teplotám do 260 stupňů, nádobí se proto hodí i pro pečení v troubě. Materiál dobře akumuluje teplo, což má vliv na úsporu energie, spotřebované při vaření. Nepřilnavý povrch zajišťuje snadnou přípravu zdravých pokrmů pouze s minimálním množstvím tuku, i snadné čištění. K tomuto typu nádobí bychom mohli přiřadit i pánve s korpusy vyrobenými z nerez oceli 18/10 se sendvičovým dnem a vnitřním povrchem z čisté keramiky. Nepřilnavý keramický povrch umožňuje přípravu všech pokrmů, které by se na běžném nádobí mohly lepit. Nádobí je možné použít i na indukci.
-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, www.titanovepanve.cz, Ballarini