Titanzinkové prvky na exteriéru v kombinaci s hladkou nebo strukturovanou fasádou vypadají zajímavě. Ušlechtilý kov se snese ale také v blízkém sousedství s materiálem ryze přírodním – dřevem, bambusem, slámou.

Krásný v detailu i ploše U dřevostavby, jejímž autorem je pan arch. Smola, je vidět, že kovové schodiště ji příjemně dolaďuje.Venkovní schodiště, zábradlí, balkony, stříšky nad vstupními dveřmi a další detaily domů vidíme stále častěji vyrobené z titanzinku, který vypadá dobře a nepotřebuje údržbu. Kombinace kovových pochozích roštů, různých sítí a vertikálního zábradlí tvoří zajímavé kombinace u venkovních schodišť, teras i balkonů. Ale i slunolamy na jižní fasády domů s kovovým rámem a dřevěnými stínicími lamelami působí velmi originálně a odlišně od přece jenom pořád stejných dřevěných samostojných pergol. A také dotahují výborně vzhled domu, dotvářejí dům po designové stránce dokonaleji než barevné markýzy.

Štítu domu, který navrhnul pan arch. Čerešňák, dominuje komín a velká skleněná plocha.Už klasikou je kovová střecha na podhorských a horských chalupách, ale i moderních domech. A naprosté maximum je originální nápad obléci do kovového brnění úplně celý dům, tak jako to udělal u rodinného domu ve slovenské Modre arch. Juraj Čerešňák z architektonického ateliéru TE 3s architecture Bratislava.

Stříbřitý dům Kompaktní a dokonale jednoduchý kvádr domu je zabalený do titanzinkového ušlechtilého plechu; což je odolný, pevný a bezúdržbový materiál. Plechové segmenty jsou spojené stojatou drážkou, je vyloučeno jakékoliv zatékání vody mezi ně. Titanzinek dům opticky sjednocuje díky tomu, že střecha přechází plynule ve stěny bez jakéhokoliv přesahu. (I když na obdobných domech více trpí fasády Nakloněný kubus ozvláštňuje jednoduchý tvar domu.nechráněné přesahem střechy, zde to neplatí – protože fasáda je ze stejného materiálu jako střecha, má tudíž také stejnou odolnost.) Jednoduchý tvar domu u vstupu rozbíjí zvláštní a zajímavý objemový detail naklopených vysunutých kubusů.

Originální a bezúdržbový Nad takovým domem by se měl zamyslet každý, kdo touží po originalitě, ale současně i po domě, jehož exteriér nepotřebuje údržbu. Neexistuje tady žádné překládání střešní krytiny, opravy fasády, a dokonce ani o okapy se není nutno starat – protože dům žádné nemá. Namítnete-li, že byste třeba po pár letech chtěli domu dát jiný barevný kabát – změnit barvu fasády – vězte, že tento dům není barevně monotónní, ač by se to mohlo zdát. Barva domu se mění Plynulý přechod fasády ve střechu.podle síly slunečního záření, v závislosti na počasí; při zamračené obloze potemní v namodralou šeď, v jasném dni zesvětlí do stříbrna. Obklopí-li ho postupně zahrada, dostane ještě stříbřitý dům nádech od mnoha odstínů zeleně a zahalí se barvami květin. Je potřeba však podotknout, že se za letních dnů dům neleskne, jak by se někdo mohl domnívat, pohled na něj je příjemný. Je to proto, že je pokryt plechem matným, předzvětralým.

Další, co nás napadne, je to, že pod plechovou střechou a kovovými fasádami přece musí být horko. I tato námitka ale padne. Dům dobře izoluje a nepřehřívá se. Pod plechem, mezi dřevěným bedněním a tepelnou izolací se nachází odvětraná vzduchová vrstva. Na spodní hraně fasády se vzduch nasává a odchází opět na hřebeni střechy. To přispívá k tepelné izolaci celé stavby. V létě naopak tato vzduchová vrstva zabraňuje jakémukoliv přehřívání fasády.

Jenom kov, sklo a slunce...Celoplechový rodinný dům je stavbou ojedinělou. Upoutá vzhledem, ale mimoto vyniká obzvláštní praktičností. Ušlechtilý plech s vysokou odolností vůči korozi a vysokou životností je zárukou, že povrch vydrží při zachování vysoké kvality po několik generací. Právě to spolu s širokými možnostmi uplatnění a moderního výrazu láká k následování a širšímu využití tohoto materiálu. Třeba ne v tomto kovově totálním pojetí, ale třeba v kombinaci s dalšími materiály. Na balkony, zábradlí a schodiště se již v plné míře uplatňuje...

-ag- Foto: arch. Juraj Čerešňák