Pozorujte zalévání, nesprávná závlaha je důsledkem skoro všech problémů. Dejte si tedy práci a každý den pozorujte, jak která rostlina reaguje. Kontrolujte vlhkost hlíny tak, že do ní strčíte prst. Často můžou kořeny hnít, protože jsou přelité, a vy si toho ani nevšimnete.

Čistěte rostliny pravidelně

Stačí každý den jemné prořezání, protrhání, pročištění, odstraňte suché a nemocné části. Tím ulehčíte rostlinám, protože nebudou muset vyživovat zbytečné části, ale všechny své živiny vloží do těch pár zdravých. U rajčat zároveň odstraňujte přebytečné výhonky. Pokud pěstujete bylinky, pravidelně je otrhávejte.

Hlídejte škůdce

A to poctivě. Když uvidíte jakékoli náznaky napadení škůdci, zajímejte se o rostlinu, hledejte je, likvidujte. Je rozhodně snadnější zlikvidovat jednoho, dva broučky než několik generací. Už jeden brouček je důvod k poplachu. Varovným signálem jsou díry v listech a fleky na spodních stranách listů.

Dejte péči rostoucím rostlinám

Pokud jsou rostliny příliš velké, dopřejte jim oporu. Jednoduchá opora je lepší než žádná. Zlomený stonek nemůže dodávat tolik živin jako zdravý. Myslete i na to, že některé rostliny potřebují opylovat nebo přesadit.

Světoví zahradníci třeba přiznávají, že jeden den se nevěnují ničemu jinému, než výše uvedenému. Takže žádné pletí, sázení, rozšiřování úhorů. Důležitá je prevence, ke které vše to, co jsme napsali, jednoznačně patří.

Zdroj: urobsisam.zoznam.sk