Můžete v nich plánovat barvu stěn, nábytku, tvar rekonstrukce, vybavení… To všechno velmi jednoduše, že i počítačově méně zdatný člověk dokáže navrhnout nový pokoj. Zdarma, online, jednoduše. Tady jsou podle nás ty nejlepší:

My Deco 3D Room Planner

Jde o americký software, který však nabízí to nejlepší, co dnes plánovače dokážou. Můžete nejen vytvářet nové pokoje, ale nahrávat i staré a již vytvořené plány místností. Můžete je vybavovat reálnými výrobky, a pokud byste byli v Americe, můžete i online zjistit, kde jsou k dostání a kolik stojí. U nás se to moc nevyužije, ale knihovny jsou opravdu ohromné, takže si můžete naplánovat cokoliv – od kuchyně až po garáž a vložit sem i různé nádobí či nářadí.

Když je návrh dokončený, můžete jej pomocí facebookové aplikace umístit na své stránky a nechat hlasovat, jak se to vašim přátelům líbí.

Ikea plánovače

I když Ikea měla lepší plánovač (velmi komplexní a bylo jedno, co zrovna děláte), i dnešní plánovač je docela dobrý. Je rozsekaný na různé podskupiny – takže si buď nahrajete plánovač kuchyní, koupelen, nebo jen sestav skříní PAX apod. A tady už funguje výběr jednotlivých dílů ze sortimentu domácího zastoupení, spočítání jejich ceny apod. Jen znázornění připraveného pokoje je trochu archaické a moc si pod ním nepředstavíte. Spíš jen orientačně zjistíte, jestli se vám skříně a postel vejdou do vašeho malého pokojíku.

Design my room

Tohle není plánovač interiérů v pravém slova smyslu. Tohle je plánovač podlah. Ale dokonalý. Tak ohromná nabídka jako tady se nenajde nikde. Je tu gigantická sbírka dřevěných, laminátových i PVC podlah. Můžete orientovat letokruhy prken a podívat se, jak bude vypadat v tom či onom interiéru právě podobná podlaha. Takže konečně nemusíte v obchodě přemýšlet nad kouskem podlahoviny o rozměrech 10x10 cm, ale můžete vidět, jak vypadá taková podlaha v celku a s nábytkem.

Homestyler

Zapomenout na firmu AutoDesk by bylo téměř hříchem. Tato legenda mezi konstrukčními programy (asi jste už slyšeli o produktech jako AutoCad, ArchiCad apod.) nabízí i online verzi plánovače. A ne ledajakého. Jednoduchý, funkční a intuitivní dokáže najednou naplánovat nejen jeden pokoj, jak to zvládnou konkurenti, ale klidně celý dům. I tady je rozsáhlá databáze vybavení, možnost rovnou vyhledat prodejce a spočítat cenu (USA) a okamžitě posílat své návrhy na Facebook nebo e-mailem přátelům.

Sweet Home 3D

Jednoduché ovládání i funkce v online verzi, pro pokročilejší verze je třeba instalovat software do počítače. Výhoda – ukazuje rozměry i nábytku a prostoru kolem něj.

SmartDraw

Z kreseb začátečníka jednoduše uděláte profesionální plány. Software je ale třeba instalovat jako testovací free verzi s omezenou funkčností, plná verze už je za peníze.

Floor Planner

Velmi jednoduchý plánovač ve 2D. Na základní představu to stačí.

Garden planner

Od stejné firmy, stejná myšlenka. Jednoduše, rychle a bez obtíží navrhnete ve 2D i zahradu.

Drywall

Tohle je originál. Tenhle software spočítá, kolik budete potřebovat materiálu sádrokartonových desek (na délku i na plochu) při rekonstrukci, ale nabídne i nápady na samotnou stavbu, návod, jak postupovat při rozřezávání jednotlivých desek apod.