Knäckebrot pochází ze severských zemí a traduje se, že ho jedli dokonce i Vikingové. Což už nezjistíme, zato víme, že co bylo dobré pro dávné válečníky a zkušené mořeplavce, může prospět i vám.

A když budete chtít klíčky mungo fazolí na jednu z pomazánek, doporučujeme tento domácí postup. Neuhádnete, v jaké "nádobě" dokážou perfektně vyklíčit:

Zdroj: Youtube

Obdélník, nebo kruh?

Knäckebroty se většinou prodávají v podobě menších obdélníkových plátků. Ovšem prapůvodní křehké křupavé chleby měly tvar kruhu, uprostřed s otvorem (pak se nasoukaly třeba na tyč a takto se skladovaly). Právě na ně tvarem odkazuje i náš recept. Ať už jsou recepty na knäckebrot jakékoliv, nikdy v nich nechybí převaha žitné mouky. Křupavé plátky pak mají výrazně vyšší obsah vlákniny, za což vám tělo poděkuje. Chvíli trvá, než knäckebrot zkonzumujete, proto je pravděpodobné, že se jím nepřejíte. Na rozdíl od měkkého chleba nebo pečiva.

A co na něj?

  • Česneková: Smíchejte polotučný tvaroh s trochou mléka, přidejte několik stroužků česneku, sůl, promíchejte. Pomazánku ozdobte klíčky například mungo fazolí.
  • Z červené řepy: Bulvy uvařte, oloupejte, nastrouhejte a spojte s lučinou, osolte, opepřete, zakapejte citronovou šťávou. Vytunit ji lze semínky.
  • Avokádová: Avokádo vydlabejte, zakapejte citronovou šťávou, rozmačkejte vidličkou. Přidejte natvrdo uvařená a nakrájená vejce (na 1 větší avokádo stačí 2 vejce) a najemno nasekanou jarní cibulku, osolte, opepřete.

Domácí knäckebroty

Suroviny na 12 kusů: 250 ml vlažné vody, 150 ml kefíru, 2 lžičky soli, 1 sáček sušeného droždí (7 g), 1 lžíce chlebového koření, 250 g bio žitné chlebové mouky Probio, 220 g bio špaldové hladké mouky Probio, na ozdobu: 1 lžíce kmínu, 2 lžíce drceného lněného semínka

Postup: Do mísy nalijte vodu a kefír, přidejte droždí, sůl i koření, promíchejte. Přisypte mouky a zadělejte těsto. Rozdělte ho na 12 stejně velkých dílů (vyplatí se je odvážit), ty nechte přikryté vlhkou utěrkou asi 1 hodinu kynout.

Každý díl rozválejte na pečicím papíru do kruhu o tloušťce zhruba 1,5 mm. Posypte kmínem a lněným semínkem a ještě jednou přejeďte válečkem. Uprostřed vykrojte kolečko, i když knäckebroty nebudete skladovat jako kdysi - díky němu se křehké křupavé plátky lépe propečou.

Pečicí papíry přeneste i s chleby na plech, každý budoucí knäckebrot vícekrát propíchněte třeba špičkou nože. Dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C asi na 8 až 10 minut. Pečení hlídejte, aby se tenké knäckebroty nepřipálily. Až vychladnou, přidejte pomazánku a pochutnejte si.

Zdroj: Eating Well, Probio