Aby byly palačinky dokonalé, potřebují i dobře rozpálenou pánev. Nemusí však jít o pánev s nepřilnavým dnem. Dočasně nepřilnavý povrch si snadno „vyrobíte“ u nerezu sami. Pak se ale řiďte našimi triky a nakonec stačí svoje dílo korunovat špenátovou náplní s trochou smetany.
A příště si udělejte božské knedlíky skoro jako od maminky, podle receptu fenomenální cukrářky Mirky van Gils Slavíkové:
Palačinky jedna báseň
- Opravdu tenké palačinkové těsto vznikne z hladké mouky. Použít lze i polohrubou, pokud vám nevadí, že palačinky nebudou tak „slim“.
- Vyplatí se nechat těsto před smažením odpočinout, aspoň půl hodiny.
- Když se vám zdá těsto moc husté, nebojte se ho více naředit mlékem, řídké těsto je další předpoklad vedoucí k tenké palačince. Ale postupně, aby nevznikla "omáčka", pak byste museli zase přidávat mouku.
- Není důvod těsto doslazovat. A hlavně: bez cukru se nebude tak přichytávat.
Suroviny: 2 hrnky mléka, 1 hrnek polohrubé mouky, 4 vejce, máslo (nebo sádlo či olej), 500 g čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 50 ml 30procentní smetany, sůl, pepř, 150 g eidamu
Jak na to
Mléko, mouku, vejce a špetku soli smíchejte v hladké těsto. Na dobře rozpálenou pánev dejte tuk a postupně usmažte všechny palačinky. Na náplň v hlubší pánvi rozehřejte tuk a opečte nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí.
Přidejte tenké plátky oloupaných stroužků česneku, ještě chvíli restujte. Přisypte omyté a natrhané špenátové listy, podlijte smetanou, osolte, opepřete a poduste. Náplň rozdělte na palačinky, na každou dejte trochu nastrouhaného sýru. Srolujte je nebo jen dvakrát překlopte a můžete večeřet.
Zdroj: akademiekvality.cz, kucharkaprodceru.cz