Je to opravdová top star mezi pokojovými rostlinami, snoubí v sobě všechny manýry, které mají opravdové hvězdy mít – trochu výjimečnosti, luxusu, vyzývavosti i erotiky. Proto, pokud chcete mít doma hvězdnou rostlinu, zvolte právě anthurium. Anthurium neboli toulitka, kráska z tropické Jižní Ameriky, nepatří mezi žádné novinky. Ale díky svému neotřelému vzhledu má stále co nabídnout. Je to s trochou nadsázky barevný chameleon – jednou je oblečená v hříšně červené, jindy ve svěže bílé, luxusní zelené nebo nápadně oranžové… Šíří kolem sebe šarm. Floristé říkají, že kdo má v bytě anturii, zná trendy. Zejména v moderně laděných prostorách si díky svým výrazným liniím – protáhlým kožovitým listům a exotickému vzhledu, našla mnoho zastánců. Je to ideální solitéra, která se hodí především k lidem s vyhraněným názorem a vkusem. Ale umí také v bytě navodit atmosféru smyslnosti, zvláště pokud si vybereme rostlinu s červenými toulci. Někteří návrháři ji nyní v interiéru často kombinují s lesklými a třpytivými materiály, což tento pocit podporuje.

V pokojových podmínkách se pěstují především drobnější odrůdy s matově zelenými, kopinatými listy dlouhými 20 až 30 cm a tmavě rudým toulcem, které za dobrých podmínek kvetou po celý rok. Květy u anturie vykvétají postupně a vydrží několik týdnů. Toulitka, jako každá správná hvězda, není úplně nenáročná. Zejména v létě je náročná na zálivku, během vegetace květináři doporučují dvakrát týdně přihnojit, naopak v zimě je nutno zálivku omezit s přihlédnutím k teplotě místnosti, avšak substrát nesmí nikdy vyschnout. Pro její pěstování je vhodná pokojová teplota s vyšší vlhkostí vzduchu, koupelna s oknem je tedy pro ni jako stvořená. Je také trochu citlivá na průvan a chlad - teplota nesmí klesnout pod 15 °C. Nejlépe se jí daří na světlém místě, proto ji v zimě přemístěte blíže k oknu. Přesazuje se po dvou až třech letech.

Při přesazování je možné anturii namnožit rozdělením starších trsů. Je možné ji také množit vrcholovými řízky nebo částmi kmínku.

-td-Foto: Holandská květinářská kancelář