Top ten je vždycky ošemetná věc, přesto jsme se o to pokusili a vybrali deset nově představených produktů. Mají podle nás šmrnc a neměly by vám uniknout. Ale pozor, jistě si každý z vás, kdo navštívil veletrh v Miláně, svých deset vybral. Že nemusí být stejné s těmi našimi, je nasnadě. Jarních novinek bylo opravdu nepřeberně…

Seznamte se, prosím

Vitra Home Collection představila nábytek a doplňky pro interiéry, ve kterých se lidé běžně a denně pohybují, pracují, odpočívají. „Jsou to interiéry, které tvoří váš svět,“ říkají. Vedle novinek designérů Jaspera Morrisona, Helly Jongerius, Ronana a Erwana Bouroullecových Vitra vůbec poprvé představila limitovanou reedici legendárních objektů Georgie Nelsona.
Prototyp stolu pro Ahrend navrhl Marijn van der Poll ve tvaru křídla letadla. Marijn van der Poll vysvětluje, jak jeho dílo vzniklo: „Design odkazuje na Havilland Comet, první komerční dopravní letadlo na světě, které převáželo pasažéry kolem světa od začátku padesátých let až do osmdesátých let minulého století a z kterého se vyvinul válečný letoun Hawker Siddeley Nimrod. Stůl nemá žádný kontejner ani jiné doplňky. Vyjadřuje současnou tendenci směrem k pracovnímu prostředí jako otevřenému prostoru, kde laptop a PDA je vše, co k práci potřebujete. Tento stůl je ale víc než jen vyjádření určitého stanoviska: jeho unikátní tvar přispívá k jedinečnému pocitu z práce, aniž by to bylo na úkor funkčnosti.“ Ačkoliv na výstavě byl předváděný pouze model z polyesteru, s vnitřním ocelovým rámem, přesto stojí za pozornost.
V souvislosti se čtyřicátým výročím, které slaví letos křeslo Sacco od uvedení na trh, připravila italská firma Zanotta na mezinárodní veletrh v Miláně výstavu La Commedia del Sacco. Výstava přibližuje revoluční design trojice designérů Piera Gattiho, Cesare Paoliniho a Franca Teodora, kteří v roce 1968 navrhli slavný pytel Sacco.
Italská firma Kartell je známá svou spoluprací s Phillipem Starckem a pak také plastovým nábytkem. Sortiment letos rozšířila o skládací stůl Spoon Table od Antonia Citteria. Výrazná červená podnož a velmi elegantní tvar nenechávají nikoho na pochybách, že Citterio opravdu umí. Starck má svoji značku xO, pod kterou letos představil „tekutou vizi otevřenou na druhou stranu“, resp. zrcadlo nepravidelného tvaru nazvané L´Oreille Qui Voit. Sám si na reklamní fotce také zapózoval.
Extravagantní a nepřehlédnutelná je každoročně Edra, pod vedením Massima Morroziho stále hledající ve vodách exotiky a opravdu netradičního zpracování. Letos celá jejich expozice i uvedení novinek byly v duchu Pohádek tisíce a jedné noci. My jsme vybrali pohovku Sherazade od jejich „dvorního“ designéra Francesca Binfarého. Český designér Bořek Šípek kromě své vlastní značky Ajeto na výstavě Křehký (čtěte včerejší článek zde) navrhl pro italskou firmu Driade nový stojací věšák. Nazval ho Acate. Charakterizuje ho zlatá barva a tvarování, které známe z přírody. Že by od akátu?
Kolečkovou židli Annett navrhl pro Magis designér Francesco Binfaré a představil ji právě na tomto milánském veletrhu. Za povšimnutí stojí jednoduché řešení pístu pro výškovou nastavitelnost. Až vás nebudou bavit stoly a židle a další designové věci… přečtěte si knihu. Třeba o designu Jaimeho Hayona. Ta byla pokřtěna právě minulý týden na milánském Design Weeku. Profil tohoto talentovaného designéra ze Španělska přineseme co nevidět v našem seriálu Světový design.

-var- Foto: archiv výrobců