Okolo sálavých topidel panuje řada nedorozumění, a to hlavně z toho důvodu, že jsme zvyklí na topidla ohřívající vzduch - jiná jsme dosud v podstatě ani nevyužívali. Když vám tedy někdo řekne, že takový sálavý panel můžete zavěsit i na strop, poklepete si na hlavu, protože teplo přeci stoupá vzhůru, a topení na stropě tudíž nedává žádný smysl. Ve skutečnosti je to ale ohřátý vzduch, který stoupá vzhůru, nikoli teplo samo o sobě. Krb nebo klasický radiátor či přímotop zahřívá primárně vzduchové částice, a tím navozuje v interiéru pocit tepla.

Infračervené záření se ale chová jinak. Jeho vlny procházejí vzduchem a prostorem a teprve po dopadu na předmět (či osobu) se přemění v tepelnou energii. Na tomto principu fungují třeba i oblíbené domácí infrasauny. Přirovnat to můžeme také k horskému sluníčku.

Protože jde o zcela jinou technologii, sálavé panely se od elektrických přímotopů odlišují i spotřebou elektrického proudu. Zjednodušeně řečeno, jsou více ekonomické. Díky tomu, že nepůsobí na vzduch, ale přímo na předměty, dají se využít i v prostorách, kde teplo jinak utíká pánubohu do oken - třeba v altánu, v garáži, v dílně či na terase.

Odlišná technologie s sebou nese i možnost zcela jiného designového zpracování. Skleněné sálavé panely mohou být jednobarevné, ale můžete si na ně nechat natisknout libovolný obrázek a využívat je jako topidla i jako estetický doplněk domácnosti v jednom. Luxusně pak vypadají sálavé panely kamenné a mramorové. Ty se hodí coby doplňkové vytápění jak do obývacích prostor, tak třeba do koupelny.