Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli mohu plánované otopné těleso napojit do stávající zásuvky. V obchodě mi říkali, že je lepší jej zapojit do samostatného okruhu na svůj vlastní jistič, ale to je už dost složitá práce, a to bych si to spíš rozmyslel. Příkon tělesa je 3 kW. Děkuji. Josef Odpovídá Jan Čech *

Dobrý den, odpověď na Váš dotaz není až tak jednoznačná, ale zkusíme se v závěru přiklonit k jedné z variant.

Začneme teorií. Proud, který půjde vaším přístrojem (s takovým příkonem počítáme, že půjde o akumulační kamna), se spočítá podle jednoduchého vzorce P=U x I (P – Příkon, U – Napětí, I – Proud).

3000 W / 230 V = 13 A

Z tohoto pohledu, pokud počítáme, že vaše jističe mají jmenovitou hodnotu 16 A, pak máte ještě na svém jističi rezervu. Bohužel však nevíme, co dalšího máte na tomto jističi „pověšeno“. Pokud byste měl nějaký další spotřebič, těch 16 A by už nemuselo stačit. Pokud by to byla jedna lampička, pak by to neměl být problém. Větší problém by byl, pokud byste měl na stejné větvi „pověšenou“ třeba varnou konev.

Doporučujeme tedy nejdříve zjistit, co na této větvi máte připojeno a jak moc velkou rezervu pak máte. Také zjistěte stav vašich rozvodů. Pokud máte malý průřez drátů (například ve starých domech se nepočítalo s velkými proudy), pak se vám budou přehřívat třeba i dráty a můžete vyhořet.

Pro výpočet ale musíme také upozornit, že většina otopných těles má větší odpor při chladném stavu. Nominální výkon je počítán až při úplném zahřátí a tomu pak odpovídá i jeho odpor. Rozdíl v odporech teplých/studených kamen bývá až 25 %. Při startování u studených kamen v již využívaném obvodě by se vám tak mohlo lehce stát, že jističe vypadnou.

Výsledek je podle nás tedy jednoznačně samostatný okruh. Přesto Vás nasměrujeme na odborníka – ten Vám může vše přeměřit a přepočítat profesionálně, podle Vašich specifikací.