Torze žaludku je smrtelně nebezpečný stav ohrožující především velká plemena s hlubokým hrudníkem, jako jsou například německá doga, německý ovčák, bernardýn, setr, ohař, dobrman, vlkodav nebo barzoj. Dalším rizikovým faktorem je věk zvířete, psi starší 7 let jsou k torzi náchylnější než mladší jedinci.

Co torze žaludku vlastně znamená?

Torze žaludku je stav, kdy se psovi během chvíle žaludek přetočí doslova vzhůru nohama. Psí žaludek je velký a v dutině břišní poměrně volný, proto se může při nevhodném souběhu událostí snadno naplnit plynem a přetočit kolem své osy. Začne tlačit na okolní orgány a bránici, čímž psovi ztěžuje dýchání. Kvůli rotaci se také přeruší krevní zásobení žaludeční stěny, a žaludek začne odumírat.

Příznaky torze žaludku

„Pozor si dávejte u staršího pejska či pejska velkého plemene, pokud má najednou nafouklé a tvrdé břicho, které je citlivé na dotek. K tomu se může přidat i snaha zvířete o zvracení (často neúspěšná), která je doprovázená zrychleným dýcháním či zvýšeným sliněním. Pejsek je také často v nezvyklých polohách vsedě či vleže,“ upozorňuje MVDr. Daniela Králová.

Při pomoci je klíčová rychlost

V případě, že zpozorujete u psa tyto příznaky, je nutné zvíře okamžitě dopravit k veterináři. Čím dříve je provedena záchranná operace, při níž se žaludek vrátí do původní polohy, tím lépe. Torze až v jedné třetině případů končí smrtí, je proto skutečně nutné jednat rychle, každá minuta se počítá.

Prevencí je kvalitní strava a klid

„Základem je dávat pejskovi kvalitní krmivo bez obilovin, sóji, lepku a dalších nevhodných složek, které nezpůsobuje mj. nadměrné nadýmání a lépe se pejskovi tráví. Hodí se vybírat také granule, které jsou vyrobeny tak, že v žaludku psa nebobtnají. To jsou granule lisované za studena. Psa krmte ideálně dvakrát denně, aby měl přísun jídla v menších dávkách. V neposlední řadě dopřejte svému pejskovi po jídle hodinu až dvě odpočinek, aby mohl potravu v klidu strávit,“ radí odborník na psí výživu Jiří Švihálek z Yoggies.cz. Přetočení žaludku může souviset i s psychikou, proto psa před krmením nebo po něm nijak nedrážděte, aby se mohl najíst a potravu strávit nejen ve fyzickém, ale i psychickém klidu.

Zdroj: informační materiál firmy Yoggies.cz