Nejde jen o starobylé zvyky našich dědů, i každá generace si vytváří své tradice. Tak bude mít zřejmě své pevné místo na stole náš český evergreen – obložené chlebíčky. A také různé jednohubky. Kromě chlebíčků, jednohubek a podobné novodobé klasiky ctitelé opravdu starých tradic nepohrdnou tím, co měli na Silvestra na stole naši předci. Abychom starodávným tradicím mohli dostát, měli bychom mít na talíři půlnoční ovar a také čočku (ze zištných důvodů, aby se nás v dalším roce držely peníze). K čočce si můžeme dát uzené maso nebo uzený jazyk a možná navíc upečeme i kachnu. Tu můžeme servírovat i studenou jako nářez nebo součást studené mísy. Ovar vyžaduje čerstvě nastrouhaný křen, část ho můžeme zjemnit přidáním jemně strouhaného jablka.

Uzený jazyk je také oblíbený - ať studený jako součást obložené mísy, nebo teplý třeba s bramborovou kaší.

Obloženou mísu pojmeme velkoryse - kromě uzeného jazyka dáme také uzenou rybu, případně studenou kachnu nebo uzená kuřecí, případně krůtí stehna, pršut, mortadelu a kvalitní suchý salám typu uherák. Mísu barevně lákavě upravíme – přidáme plátky rajčat a vše proložíme spoustou kadeřavých salátů ve dvou barvách – lollo biondo a lollo rosso. Králem recepcí bývá teplá šunka od kosti; jednou to můžeme vyzkoušet i doma.

Nezapomeneme na zeleninový salát, který hodování poněkud odlehčí. Pokud to nechceme s odlehčováním úplně přehánět, připravíme jej třeba s rokfórovou zálivkou.

Nějaké výrazně lehké jídlo se na silvestrovské tabuli skutečně skoro nevyskytuje. Problémem takové hostiny bývá nakupení mnoha těžkých jídel na krátký časový úsek a jejich nevyhovující (nevyhovující našemu žaludku, žlučníku, slinivce) kombinace. Abychom přece jenom trochu zmírnili možné zdravotní dopady, propašujeme do salátu třeba hořké puky čekanky, nějakou tu bylinu na trávení, mátu (nebo budeme mít po ruce mátový čaj).

Silvestrovské nápojeBude to samozřejmě kvalitní a dobře vychlazené pivo patřící k tradičním jídlům české kuchyně. Na stole by nemělo chybět k výběru ovšem ani dietní pivo se sníženým obsahem cukru a pivo bez alkoholu pro řidiče.

Dále nakoupíme opravdu dobré víno ke kuchyni české i k pokrmům kuchyně mezinárodní.

Zajímavý aperitiv a pořádný digestiv hostinu otevře a ukončí. Pokud možno se vyhýbejme syceným přeslazeným nápojům, ale nebude na škodu občas alkohol proložit sklenicí minerálky.

A pokud jde o míchané nápoje, kdy jindy ukázat své barmanské umění a namíchat přátelům zajímavé koktajly než právě v poslední den roku.

K Silvestru také patří bowle z vína a sektu a nakonec samozřejmě – sekt samotný. Nezapomeneme všechno správně vychladit – od nejteplejšího červeného vína po nejchladnější sekt a koňak.

-ag-Foto: Archiv In