Pokud mají na vás spadeno dermatofyty nebo kvasinky, zodpovědné za vznik mykóz, není radno je podceňovat. Boj s takovými houbami nemusí být snadný. Oslabují imunitní systém a některé druhy dokonce utváří prostředí pro cysty a nádory. Je proto důležité problém řešit co nejdříve. Obrňte se však trpělivostí, protože kvasinek se nezbavíte za týden, ale nejméně za měsíc.

Zdravá strava je základ

V prvé řadě vyřaďte po dobu léčby ze svého jídelníčku nezdravé, plísňotvorné potraviny, a to zejména cukr, potraviny z bílé mouky, alkohol a uzeniny. Právě cukrem se kvasinky živí. Když ho omezíte nebo se rovnou zbavíte závislosti na něm, zmenšíte riziko vzniku mykóz v budoucnu.

Místo toho jezte libové maso a hodně zeleniny v syrové podobě nebo ji vařte v páře. Dopřávejte si také přírodní antimykotika. Užívejte čerstvý stroužek česneku denně a zatočíte s 98 % kvasinek. Zvolit můžete i oregano jako přírodní antibiotikum, které tvoří látky ze skupiny fenolů, nebo kokosový olej podporující imunitu. Užívat vnitřně můžete i oreganový olej, avšak pouze dvě kapky denně, protože se jedná o velmi silnou bylinu. Účinný je také namíchaný s medem nebo sirupem.

Důležitá je i prevence

Může to znít zvláštně, ale přílišné mytí kvasinkám svědčí, a to zejména v případě vaginální kvasinkové infekce. Mytí narušuje přirozenou, zdravou mikroflóru, a tak onemocnění spíše zhoršuje. Pomůže opět česnek, kokosový olej nebo esenciální oleje z tymiánu, hřebíčku a citronové trávy. Hřebíček oceníte i při bolestech zubů nebo infekcích v ústech. Citronová tráva je zase účinná při mykózách na nohou.

Nezapomínejte na prevenci. Omezte nebo zcela vyřaďte z jídelníčku sladká jídla i nápoje, v případě mykóz na nohou nechoďte naboso v bazénech, saunách a společných sprchách a pravidelně o svá chodidla pečujte například solnými koupelemi a krémy.

Zdroje: https://healingnature.cz, https://magazin.biooo.cz, https://allivictus.cz