Pod názvem osina se ukrývá štětinové zakončení klásku vysokých trav, zejména ječmene myšího. Narazíte na ně většinou na loukách či na polích, stejně tak se ale vyskytují i v parcích, na sídlištích nebo podél běžných cest.

V létě, kdy travní rostlina dozrává a vysychá, její semena křehnou a vypadávají ven. Každá obilnina obsahuje několik dlouhých štětin, které slouží k uchycení a přenosu semen. Podobné štětiny zdobí i samotný klásek, který se v průběhu usychání rozpadá na několik menších částí: osin.

Jak osiny zvířatům škodí

Osiny bývají velmi malé a díky svému jedinečnému tvaru se mohou zavrtat do prakticky jakékoliv části těla. Nejčastěji však postihují zejména meziprstí, uši, oči a dýchací ústrojí zvířete. Jakmile se osina do kůže dostane, vstup se uzavře a osina putuje dále do podkoží, které mechanicky zraňuje a infikuje.

Výsledkem je bolestivý zánět. Místo vniknutí zrudne, oteče, začne být bolestivé a časem vznikne hnisavé ložisko, ze kterého hnis vyteče otvorem ven. Zvířeti se mnohdy uleví, ale bohužel ne na dlouho: osina totiž i nadále zůstává v těle, cestuje a vytváří nová hnisavá ložiska.

Zdroj: Youtube

Jak poznat osinu u psa?

V meziprstí na tlapkách osinu poznáte podle kulhání, nadměrného olizování postiženého místa, kůže může být červená a s otokem a v těžkých případech se může objevit teplota a nechutenství.

Osina v uchu způsobuje frkání, kýchání, kašel, obtížné dýchání, výtok z nosu (s krví i bez krve). Osina se ale může dostat i do oka. V tomto případě má pes zarudlé a oteklé oko, často si ho packou drbe a otírá se o různé předměty.

Jak psa zbavit osiny

Je-li problémem vašeho psa skutečně osina, počítejte se zdlouhavou a poměrně složitou léčbou, kterou komplikují zejména již zmíněné cestovatelské schopnosti osin. Rozhodně neváhejte vyhledat zvěrolékaře, jen ten bude totiž schopen osinu v těle vašeho parťáka skutečně najít a zajistit.

Ve většině případů postižené místo rozřízne, aby šlo osinu vyjmout. Uvízne-li osina v dýchacím ústrojí, dostane ji lékař ven pomocí endoskopického vyšetření. Z ucha se osina vytahuje speciálním otoskopem. V obou těchto případech musí být zvířata v celkové anestezii.

Zdroj: krmimkvalitne.cz, metropolevet.cz