Všem zahrádkářům je jasné, že i o trávník je nutné se starat. Je nezbytné ho zalévat, hnojit i sekat. K těmto notoricky známým činnostem, které udržují náš trávník v perfektním stavu, bychom ovšem měli přiřadit i použití vertikutátoru, který trávník provzdušní. A čas na provzdušňování trávníku je nejen na jaře, ale i před zimou, v září a říjnu, tedy právě teď.

Vertikutace umožní trávníku dýchat

Principem vertikutace je pročištění trávníku od nepropustné travní plsti, která se v něm z mechů, plevele a zbytků po sečení vytvořila. Tato nežádoucí vrstva brání přístupu vody, vzduchu a slunečních paprsků ke kořenům travní výsadby, což se samozřejmě odráží na kvalitě trávníku. Ten je potom místy nažloutlý, nebo dokonce lysý a suchý. Během zimy se navíc tato plsť může stát útočištěm pro nežádoucí houbové a plísňové choroby.

Vertikutátor za vás namáhavou práci udělá

Vertikutátor trávník pomocí sady nožů prořeže a pročistí svisle, tedy až ke kořínkům, které jemně nařízne, což podpoří rozrůstání a zahuštění trávníku. Ke kořínkům se také dostane vzduch a vláha, což jim jen svědčí. Trávník se zároveň očistí od mechu, cizopasných hub a zetlelých zbytků rostlin, které by bránily příští sezonu rašící trávě v růstu.

Podle velikosti pozemku k provzdušňování můžete použít buď ruční, elektrický, nebo benzinový vertikutátor neboli provzdušňovač. Ruční a elektrický se hodí na menší plochy, zatímco benzinový je vhodný pro větší a nerovné pozemky.

Tipy na výkonné stroje pro menší i velké pozemky

Elektrický vertikutátor HECHT 1848 2 in 1

Elektrický provzdušňovač s kvalitním a výkonným elektrickým motorem 1800 W je díky pracovní šířce 40 cm vhodný na střední a větší pozemky. Kromě ocelových nožů je vybaven válcem s drátky, který travní odpad nabírá. Má centrálně nastavitelnou hloubku provzdušňování, jeho skládací madla umožňující snadný transport i skladování, jsou zároveň měkčená a ergonomická, což zaručuje komfort při práci. Díky širokému výhozovému tunelu skvěle sbírá do sběrného koše, který pojme 55 l rostlinného odpadu a je vyrobený z odolné tkaniny.

K dostání je za 3 990 Kč

Benzinový vertikutátor Hecht 5676 s motorem Briggs & Stratton 2 v 1

Tento výkonný provzdušňovač si troufne i na opravdu velké pozemky. Disponuje ocelovým šasi, centrálním nastavením hloubky provzdušňování, velkým sběrným košem a měkčenými madly pro pohodlné a komfortní držení. Je vybaven jak nožovým válcem, který prořezává vrchní vrstvu půdy, tak drátkovým válcem, který z trávníku vyčeše plsť, mech a další nečistoty. Díky velkým osmipalcovým kolům s patentovaným dezénem s takzvaným W profilem se provzdušňovač pohybuje po trávníku lehce a plynule.

K dostání je za 11 990 Kč

Zdroje: tisková zpráva firmy Hecht, novinky.cz