Biofilie se může jevit jako synonymum pro návrat k přírodě, což není až tak přesné. Podstatnější je reálný kontakt s okolním světem. Až tolik nezdůrazňuje náš vliv na přírodu, nýbrž vliv přírody na nás. Což se může dít mnoha způsoby. Biofilii si prostě přeložte jako lásku k životu, nikoliv k dokonalosti.

Jak pojmout živé rostliny

Rostliny do interiéru určitě patří, není ovšem nutné vytvořit si "džungli", když nechcete, stejně tak se nemusíte spokojit s jedním sukulentem. Vycházejte z toho, jaké máte doma podmínky a čeho byste rádi dosáhli. Někomu bude dělat dobře celá zelená stěna, jiný by raději pár hrnkovek, další dá přednost rostlinám v závěsech nebo třeba mechovým obrazům. V tomto případě nejde pouze o množství zeleně, více záleží na výsledném efektu a vašem pocitu.

Více přirozenosti

Odtrženost od vnějšího okolí je u mnoha lidí způsobená tím, že tráví celé dny v uzavřeném prostředí. A když přijdou domů, zase se zavírají před světem. Chybí více přirozeného světla, čerstvého vzduchu i zvuků. Což dokáže hezky zprostředkovat přechodový prostor – balkon, terasa, veranda… Místo pod střechou, a přitom venku.

Dostat domů více světla se snaží i velkoformátová okna. V tomto případě se nevnímají jako čistě technické řešení, ale způsob, jak být s okolím za dveřmi v těsnějším kontaktu. Možnost, jak ráno vidět slunce, a až přijde čas, zase tmu.

Důležitý je také přenos přirozených zvuků. Alespoň některá okna mají být otevíravá, abyste slyšeli, když venku prší nebo trylkují ptáci.

Umělé světlo uvážlivě

Vstávat za rozednění a chodit spát se slepicemi v 21. století dost dobře nejde všem, každý máme životní režim jinak nastavený. Ovšem i přesto se můžete snažit lépe využívat světelné přechody a aspoň částečně nahrávat přirozenosti barvou umělého světelného zdroje (jeho teplotou chromatičnosti). Je přirozené ráno vstávat s ostřejším, bílým osvětlením a navečer ho měnit za uklidňující žluté, před spaním až červené barvy.

Skutečné materiály

Biofilie podporuje reálné materiály, skutečné dřevo, kámen, kůži... Někdy je to složité, například z pohledu ne zrovna ideálního vnitřního prostředí, obyvatel v bytě, náročné údržby nebo počáteční investice. Tady se dá využít třeba re-use, up-cyklace i recyklace. Pomůže také změna přístupu, omezit množství předmětů a nábytku, jimiž se obklopujeme, aniž bychom vše stihli opravdu užívat. A neberte jako ostudu, když zvolíte kompromis, spojíte přírodní materiály s umělými, i to je život.

Relativní pojem barev

Všechny základní barvy už dávno dostaly psycho-nálepku, přesto platí – raději dejte na svůj pocit. Máte ložnici vymalovanou modře a nespí se vám zrovna dobře? Zkuste změnu barvy, nebo aspoň odstínu. Přitažlivou červenou nepoužívejte nadmíru, na velké ploše, pak působí jako hadr na býka. Nepříjemné pocity obecně můžou vyvolávat velké barevné kontrasty a také velké jednobarevné plochy. Navíc stejné barvy použité na různém pozadí působí odlišně. Proto se vyplatí o barvách a jejich kombinacích více přemýšlet.
Příroda to dělá naprosto přirozeně, inspirujte se.

Zdroj: Ceskestavby.cz, Estav.cz