Zajímají vás horké novinky? Nebo si při výběru nových keramických obkladů a dlažeb raději dáváte na čas? Oba přístupy mají něco do sebe a potěší, že aktuálních hitů je tolik, že se určitě trefíte i se svým požadavkem.

Kdo udává trendy

Hlavní inspiraci nabízí mezinárodní veletrh keramiky a koupelnového vybavení Cersaie. Pořádá se každý rok, vloni proběhl na konci září v italské Bologni. Svoje produkty prezentovalo 624 vystavovatelů na 140 000 m² plochy. Co nastínil, to víceméně potvrdilo další mezinárodní dostaveníčko, veletrh keramiky, koupelen a kuchyní Unicera v tureckém Istanbulu. Poslední ročník se odehrál vloni v listopadu, zúčastnilo se ho více než 330 vystavovatelů na 80 000 m² výstavní plochy.

Více o trendech z Cersaie se dozvíte zde:

Zdroj: Youtube

Začínáme rozměry

Formáty se stále zvětšují. Rozměry 90 x 90 cm či 120 x 120 cm nebo 60 x 120 cm jsou dávno běžné a nepotrvá dlouho, abychom i ty atakující či přesahující 2 metry přestali považovat za výjimečné. Hodně produktů také zeštíhluje. Kromě maximálních velikostí je v kurzu další trend - co největší rozměrová škála u oblíbených kolekcí, proto k nim každoročně přibývají další rozměry. Neohromují velikostí, ale rozšiřují nabídku.

Současně se vrací malé formáty, typicky jde o 10 x 10 cm nebo 20 x 20 cm, u cihliček například 7,5 x 15 či 20 cm. Bonusem velkoformátů je minimum spár, naopak s menšími rozměry si lze při pokládce více vyhrát.

A co tedy frčí?

  • Z kamenů se nejčastěji napodobuje mramor v matném provedení. Ale baví i zdařilé imitace travertinu stejně jako "no name" napodobeniny kamene.
  • Přetrvává imitace dřeva a betonu. U kovů zaujme jak patinace povrchu, tak efekt zrcadla.
  • Nepřehlédnete maxi dekory rostlin. Některé jsou hodně exotické, jiné napodobují louku, další známé hrnkovky v interiéru. Na zdi můžou evokovat tapetu, na podlaze koberec. Navíc působí také opticky, když vzor přechází z podlahy rovnou na stěnu (efekt prodloužení prostoru).
  • Geometrické motivy jsou nadčasové. A retro dekory zase evokující dojem něčeho důvěrně známého.
  • Kromě nesestřelitelných neutrálních barev se vrací i výraznější, zejména modrá a zelená, také barva zeminy v různých podobách, my ale upozorňujeme na jemnou růžovou. Vidět je můžete třeba i u živějších imitací teraca, které rovněž patří mezi žhavé hity.

Chcete se dozvědět více? Například o imitaci dřevěných latěk a vůbec o 3D površích? O technologiích, které svědčí i zdraví? O možnostech propojit s dekorem obkladů také nábytek? To vše a mnohem více si přečtete v dubnovém čísle časopisu DŮM & ZAHRADA, které vychází 16. března.