Nejsilněji jsou v modelech kuchyní pro příští rok zastoupeny odstíny modré a zelené, objevuje se zde i popelavě růžová a tyrkysová. Novinkou, kterou prý designéři dosud před veřejností tajili a prozradili ji jen svým nejzámožnějším klientům, jsou křiklavě barevné a pekelně drahé trouby a lednice, jež se díky výraznému provedení stávají dominantou prostoru.

Bílé barvě se zcela vyhýbat nemusíme, pokud jde o barevné kombinace, nicméně celobílá kuchyň už zkrátka není trendy. „Bílé kuchyně jsou klasikou, ale hodně lidí je už touto barvou znuděno. Mají pocit, že do místnosti, která má být srdcem domova, bílá vnáší málo života,“ komentuje trend bytová návrhářka Amanda Gates.

K bílé barvě se navíc příliš nehodí mosazné a měděné doplňky, jimiž se návrhy současných kuchyní jen hemží. Nerezové baterie už nikde nevidíme. Spolu s nimi se z kuchyní vytratily i nerezové dřezy.

Mizí horní skříňky

Pokud v kuchyni bojujete s nedostatkem úložného prostoru a každý šuplík je vám drahý, nejspíš si poklepete na čelo, když vám řekneme, že máte v zájmu trendu 2019 odstranit z kuchyně všechny horní skříňky. Tento hit se pochopitelně uplatní jen ve větších prostorách, kde máte možnost vytvořit dostatek úložného prostoru pod linkou. Někomu se horní skříňky jednoduše nelíbí, protože s nimi není vzhled kuchyně dokonale minimalistický, jiný místo nich raději vybuduje velká okna. Světlo je totiž v moderních kuchyních velmi žádoucí. Jestliže vám konstrukce domu dovolí mít zde okna stropní, budete naprosto in.

Horní skříňky ovšem mohou být zastoupeny otevřenými policemi; ačkoli dřevem stále nic nezkazíte, do popředí se dostávají kovové konstrukce v černé barvě.