Stejně jako další interiérové prvky, také kliky podléhají trendům. V současné době se například prosazují kliky oblých tvarů, kliky minimalistické, které splývají s barvou dveří, v módě jsou i historizující mosazná kování, na nichž se postupem času objeví originální patina. Samozřejmě se ale nemůžeme řídit jen tím, co se zrovna líbí designérům, v první řadě vždy záleží na celkovém pojetí našeho interiéru.

Klika může být zhotovena z řady materiálů, přičemž samostatnou kapitolou je její povrch. Ten by měl být skutečně kvalitní a trvanlivý, protože bude čelit mimo jiné škrábancům od klíčů či šperků na našich rukou. Asi nejodolnější jsou povrchy titanové a eloxované, stále se ale využívá také chrom a nerez, klasikou je mosaz. Jednotlivé materiály přitom mohou mít různé finální podoby: mosaz může být leštěná či broušená, chrom může být lesklý či matný atd.

Ve světě se letos vzedmul trend nahrazovat veškeré nerezové a chromové prvky v domácnosti mosazí, ať už jde o úchytky skříněk, nebo třeba vodovodní baterie. Pokud vás tato vlna zachvátila také, budete uvažovat také o mosazném kování. To se sice tradičně váže spíš k historickým a rustikálním interiérům, ale může být i zajímavým doplňkem moderně zařízených bytů, do nichž se zapojí honosnější a zdobnější detaily.

„Mosaz díky svým charakteristickým vlastnostem je výborným materiálem pro základ kliky a neméně vhodná je i na její povrch. Přirozeně stárnoucí mosazný povrch postupem času mění svůj odstín v závislosti na okolních podmínkách i frekvenci užívání,“ říká Roman Ulich, hlavní designér českého výrobce dveřního kování M&T.

Něco z teorie:

Dveřní kování se dělí na dvě základní skupiny – může být rozetové a štítové. Varianty se liší jen svým designem. Zatímco rozetové kování se skládá ze dvou dílů – horního s klikou a dolní rozety s otvorem pro klíč, štítové kování má kliku i otvor pro klíč na jednom štítu. V případě štítového kování musíme znát rozteč, tedy vzdálenost středu otvoru kliky od osy otáčení klíče, aby kování přesně sedlo na otvory, které jsou již vyvrtány ve dveřním křídle. Rozteče se řídí evropskými normami, běžně kupujeme kování o rozteči 90, 88, 70 mm.

U interiérových dveří, které není potřeba zamykat, se využívá také kování bez spodních rozet, kdy zůstává pouze klika. Elegantní variantou pro kuchyni nebo společenské prostory jsou madla. Pro zasouvací dveře, které se zasouvají do zdi, respektive do pouzdra, je nejvhodnější užít kování v podobě misky neboli mušle.