Rozhodně by neměly chybět sváteční tvary, u nás je zastupují stromečky, a něco z klasiky. Co třeba perníčky a pracny?

Lehce ovíněné stromečky

Suroviny: 250 g hladké pšeničné mouky Pernerka, 250 g másla, 6 lžic bílého vína, moučkový cukr na obalení

Postup: Smíchejte všechny suroviny a vypracujte těsto, které zabalte do potravinářské fólie. Uložte alespoň na dvě hodiny do lednice, lépe déle, přes noc. Pak z těsta vyválejte plát asi 3 až 4 mm silný a vykrajujte stromečky nebo jiné tvary. Rozložte je na plech a pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 9 minut. Po vyndání z trouby hned obalte v moučkovém cukru.

Perníčky s jemně oříškovou chutí

Suroviny: 360 g hladké špaldové mouky celozrnné, 180 g moučkového cukru, 50 g změklého másla, 3 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička skořice, 2 lžíce medu, 1 lžíce kakaa plus bílek na potření

Postup: Ze všech surovin zpracujte těsto. Pokud by ale moc lepilo, přidejte trochu mouky. Nechte přes noc odpočinout v ledničce. Druhý den vyválejte na silnější plát, vykrajujte tvary dle libosti a dejte je na plech. Pečte 10 až 12 minut na 170 °C. Ještě horké perníčky potřete bílkem, aby se pěkně leskly, případně dozdobte polevou. Díky špaldové mouce budou mít jemně oříškovou chuť.

Tip navíc: Budete-li péct perníčky těsně před svátky, zkuste tento recept. Nebudete muset čekat, až změknou, dají se jíst hned.

Pracny ze žitné mouky

Suroviny: 350 g žitné celozrnné hladké mouky Pernerka, 250 g moučkového cukru, 70 g mletých vlašských ořechů, 20 g holandského kakaa, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, kostka másla pokojové teploty

Postup: Nejprve smíchejte všechny suché ingredience, pak přidejte máslo, vypracujte těsto. Nechte zabalené odpočinout v chladničce, jako u většiny těst na cukroví nejlépe do druhého dne. Z těsta uždibujte kousky, které natlačte do formiček. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů přibližně 12 minut. Ještě teplé obalte v moučkovém cukru.

Zdroj: Pernerka