Natrhané nebo koupené třešně vydrží v dobrém stavu v lednici pár dnů, ovšem když je necháte se stopkami. Jakmile nadejde čas jejich zpracování, vypeckujte je. Nabízíme vám tři triky, jak se snadno zbavit pecek, a pozor, tohle bude bavit i děti.

Dali byste si báječný francouzský koláč, který zdatně konkuruje naší bublanině?

Zdroj: Youtube

Než to zkusíte

Třešně samozřejmě lze odpeckovat v některém mechanickém/ručním strojku, ale když ho nemáte po ruce, nic se neděje. Naše metody se totiž spoléhají na kuchyňské pomůcky, které doma určitě najdete.

Po jedné: Trychtýř a brčko

Vezměte si trychtýř (nálevku), nasaďte ho na prázdnou petku (stačí i malá, půllitrová). Do trychtýře vložte jeden plod a celý ho propíchněte pevným brčkem, pecka vyletí raz dva. Máte jen plastová brčka? Ta je lepší „vyztužit“ špejlemi. Někdo brčko nahrazuje i hůlkami na asijské pokrmy. A jiný dokonce pastelkami, ale to vám nedoporučujeme.

Po jedné: Nástavec cukrářské zdobičky

Tyhle nástavce na zdobení nejen dortů má doma každý, kdo peče. Potřebujete skutečně jen nástavec, který postavíte širší stranou do misky, na užší konec nasadíte jednu třešni a zatlačíte. Pecka proletí zdobičkou jako po másle.

Více najednou: hrubá síla

Tahle metoda umožní odpeckovat třešně najednou ve větším množství. Ovoce rozložte na kuchyňské prkénko pěkně v ploše a všechny třešně současně zmáčkněte bytelným pekáčkem (pokud máte kruhové prkénko, použijte hrnec). Třešně se díky tlaku „rozpůlí“, pecky pak snáze vyjmete.


Tip navíc: Jak využít pecky
Pecky uvařte, a až uschnou, dejte je do plátěného sáčku, který pevně sešijte. Pak je stačí nahřát a přikládat na tělo tam, kde vás zrovna něco bolí. Tu na bolavé koleno, jindy na namožené rameno... Nebo polštářek šoupněte do mrazáku a pak ho přiložte například na napuchlý kotník (pecko-chlad mírní otok).

Zdroj: thekitchn.com