Co je potřeba na konopnou mast? Asi deset gramů sušeného konopí, 350 ml kokosového oleje (nebo bambuckého másla nebo lékařské vazelíny apod.), pokud chcete, můžete směs obohatit ještě 80 ml olivového oleje nebo 80 gramy včelího vosku, poslední dvě přísady však nejsou nezbytné. K provonění můžete použít váš oblíbený esenciální olej. K výrobě pak použijete plech na pečení, hrnec, uzavíratelné sklenice, jemné plátno.

Jak na to?

Nasušené a nadrcené konopí vyskládejte na plech a nechte 25-30 minut v troubě rozehřáté na 120 stupňů. Zároveň si připravte v hrnci vodní lázeň a rozehřejte olivový olej – zde můžete, ale nemusíte, přidat i olivový olej. Jakmile je olej tekutý, přidejte do něj vysušené konopí a vzniklou směs míchejte ještě aspoň 20 minut. Celou dobu pracujte spíše s mírným plamenem, zbytečné přehřívání směsi škodí a ztrácí se živiny.

Pokud chcete použít i včelí vosk, nechte ho rozpustit v druhém hrnci. Jakmile bude dostatečně tekutý, pomalu ho vlijte do směsi z kokosového oleje.

Co když vám nevyhovuje konopí?

Pak můžete zkusit udělat podobnou mast i z aloe vera anebo postižená místa potírat jablečným octem. Nepoužívejte ale ocet čistý, vždy ho zřeďte vodou, případně můžete použít stejný postup jako u masti konopné – rozehřejete kokosový olej a do něj nalijete jablečný ocet nebo nakapete šťávu z aloe vera.

zdroj: canatura.com, revmaticke-nemoci.cz