Konečně je tu to pravé léto a s ním také chuť užívat si krásné slunečné počasí na zahradě. Ke správné relaxaci patří také polehávání na měkkém trávníku. Kvalitní trávník si užijí i děti, pro které je svěží trávník ideálním prostorem na hraní. Co ale dělat v případě, když slunce pálí a ničí nám ho? Většinou první pokus, jak trávník přivést zpět k životu, je zálivka. Bohužel v naprosté většině případů špatně provedená, takže výsledek bývá dost nevalný.

Jak a kdy na zalévání

Ono se lehce řekne zalévat. Důležité je však vědět kdy, jak často a kolik vody. Jak tedy na to, aby trávník byl zalitý pořádně a ne jen pokropený, ve třech krocích:

1) První zásadou je nezalévat v odpoledních hodinách. Při zálivce v době vysokých teplot a intenzivního slunečního svitu se velké množství vody okamžitě vypaří do vzduchu. Zálivka tedy nakonec bývá tak malá, že se ke kořenům téměř žádná voda nedostane. Jestliže tedy trávník zaléváme, je dobré po skončení zálivky na několika místech rýpnout do země a přesvědčit se, zda je zem mokrá i do hloubky 10 - 12 cm (ne jen 2 - 3 cm pod povrch).

2) Podle rad odborníků je nejlépe zalévat večer, v noci nebo k ránu. Nelze říci, co je nejlepší. Každý z těchto termínů má své výhody i nevýhody. Rozhodně je ale chybou myslet si, že trávníku pomůžeme, když ho zalijeme každý den. Avšak opak je pravdou. Každodenní překropení trávníku způsobuje, že trávník si vytváří velmi mělký kořenový systém. Drn pak není pevný, tráva se snadno vyškubává i s kořeny, trávník během dne rychle vadne a není vůbec schopen odolávat suchu. Každodenní zálivka výrazně podporuje zaplevelení trávníku, ať už je to z poletujících semen z okolí, nebo mělce kořenících sedmikrásek. Nejlepším způsobem je tedy vydatně zalévat jednou za 5 až 10 dní.

3) Když už víme, kdy a jak často zalévat, měli bychom také vědět, v jakém množství. Zálivka by neměla být prudká, aby voda neodtékala povrchově a aby nedocházelo k tvorbě kaluží. Standardně bývá doporučená dávka 15 - 20 mm. To znamená 15 - 20 litrů na m². Na propustných půdách a zvláště máme-li automatické závlahy, můžeme podlehnout iluzi, že je lépe nastavit vyšší závlahu. Přebytečná voda se snadno vsákne a trávník nebude nikdy trpět suchem. Nejen že tak zbytečně plýtváme stále vzácnější vodou, ale hlavně, živiny dodávané hnojivy jsou vyplavovány od kořenů do spodních vod. Takže trávník trpí neustálým nedostatkem živin, a ještě k tomu kontaminujeme spodní vody.

Co dělat, když už je trávník sluncem spálený

Pokud už máme trávník od slunce spálený, tak není třeba věšet hlavu. Důležité je začít s pravidelnou zálivkou. S dosetím travní směsi počkáme, až pomine období přílišného horkého počasí. Dosev může být vhodnou příležitostí pro celkové zlepšení druhového a odrůdového složení trávníku. Použití vysoce kvalitní směsi může znamenat výrazné zlepšení kvality travního porostu.

Suma sumárum:

  • Nejlepší doba na zálivku je večer nebo brzy po ránu
  • Zaléváme vydatně jednou za 5 - 10 dní
  • Ideální objem vody je 15 - 20 litrů na 1 m²
  • Při nové výsadbě použijeme kvalitní travní směs, jakou je např. Král trávníků

Zdroj: Agro CS