Fantastický voňavý „vaječňák“

Klasika, která chybí na málokterém stole.

Budete potřebovat:

500 ml sladkého kondenzovaného mléka (Condé nebo Salko)

300 ml neslazeného kondenzovaného mléka (Tatra)

1 vanilkový lusk (nebo můžete zvolit jinou příchuť a místo lusku přidat trochu nastrouhaného muškátového oříšku)

6 žloutků

400 ml tuzemáku nebo jiného rumu

Jak postupovat:

  1. Obě kondenzovaná mléka vlijte do hrnce a spolu s vnitřkem lusku nebo muškátovým oříškem přiveďte k varu a nechte přibližně 5 minut povařit. Pak odstavte z vařiče a nechte vychladnout.
  2. Mezitím ve vodní lázni vyšlehejte žloutky do jemného krému. Postupně do nich přimíchávejte svařené mléko. Směs by měla zhoustnout do požadované hustoty.
  3. Nechte všechno dobře vychladnout a nakonec za stálého míchání postupně dolijte rum. Pokud jej dáte méně, bude likér hustší a jemnější, naopak větším naředěním bude likér tekutější, ale také ostřejší. Záleží na vás, čemu dáváte přednost.

Kávová delikatesa

Pro všechny milovníky kávy a zároveň jemných likérů je tu skvělé spojení obojího.

Budete potřebovat:

2 karamelová kondenzovaná mléka (Salko) – nebo je můžete nahradit klasickým slazeným Salkem, které ale v zavřené plechovce vaříte v hrnci s vodou pozvolna tři hodiny, aby mléko uvnitř plechovky zkaramelizovalo.

250-300 ml uvařeného silného espressa, vychladlého

150 ml rumu

Jak postupovat:

Všechny ingredience vlijte do mixéru a dobře promíchejte. Pokud si budete vyrábět vlastní karamelové mléko, počkejte nejprve, dokud vám opravdu dobře nevychladne, aby ve směsi nevznikaly hrudky. Přelijte do lahví a nechte alespoň jeden den uležet, pak podávejte.

Kokosový životabudič

Pro ty, kteří milují exotiku a vůni kokosů.

Budete potřebovat:

300 ml kokosového mléka

300 ml kokosového krému nebo smetany (lze koupit ve většině běžných supermarketů, většinou v odděleních se speciálními nebo exotickými potravinami)

90-100 g kokosové moučky (jinak strouhaný kokos)

80 g cukru moučka

120 ml bílého rumu (můžete zkusit Bacardi, Božkov, Havana, my jsme testovali Malibu) Jak postupovat:

  1. Strouhaný kokos dobře vmíchejte do kokosového mléka a povařte krátce (zhruba 10-15 minut) na mírném ohni. Odstavte a nechte zchladnout. Potom směs dobře rozmixujte.
  2. Do směsi přisypte moučkový cukr a vlijte kokosový krém nebo smetanu. Nakonec přimíchejte i rum. Stejně jako u vaječného likéru platí, že hustší likér je jemnější na chuť, naopak více naředěný je silnější a ostřejší, proto zvolte variantu, která vám více vyhovuje.
  3. Likér nechte přes noc odležet na chladném místě (v lednici, ve sklepě, na balkoně) a druhý den jej propasírujte přes jemné sítko, abyste z něj odstranili větší kousky kokosu. Přelijte do lahví a nechte ještě jeden den odležet.
  4. Před podáváním doporučujeme vždy trochu protřepat kvůli usazeninám kokosu, které nejsou na škodu, naopak dodávají likéru svěží chuť, ale zbytečně by se usazovaly na dně.