Fantastický voňavý „vaječňák“
Klasika, která chybí na málokterém stole.
Budete potřebovat:
500 ml sladkého kondenzovaného mléka (Condé nebo Salko)
300 ml neslazeného kondenzovaného mléka (Tatra)
1 vanilkový lusk (nebo můžete zvolit jinou příchuť a místo lusku přidat trochu nastrouhaného muškátového oříšku)
6 žloutků
400 ml tuzemáku nebo jiného rumu
Jak postupovat:
- Obě kondenzovaná mléka vlijte do hrnce a spolu s vnitřkem lusku nebo muškátovým oříškem přiveďte k varu a nechte přibližně 5 minut povařit. Pak odstavte z vařiče a nechte vychladnout.
- Mezitím ve vodní lázni vyšlehejte žloutky do jemného krému. Postupně do nich přimíchávejte svařené mléko. Směs by měla zhoustnout do požadované hustoty.
- Nechte všechno dobře vychladnout a nakonec za stálého míchání postupně dolijte rum. Pokud jej dáte méně, bude likér hustší a jemnější, naopak větším naředěním bude likér tekutější, ale také ostřejší. Záleží na vás, čemu dáváte přednost.
Kávová delikatesa
Pro všechny milovníky kávy a zároveň jemných likérů je tu skvělé spojení obojího.
Budete potřebovat:
2 karamelová kondenzovaná mléka (Salko) – nebo je můžete nahradit klasickým slazeným Salkem, které ale v zavřené plechovce vaříte v hrnci s vodou pozvolna tři hodiny, aby mléko uvnitř plechovky zkaramelizovalo.
250-300 ml uvařeného silného espressa, vychladlého
150 ml rumu
Jak postupovat:
Všechny ingredience vlijte do mixéru a dobře promíchejte. Pokud si budete vyrábět vlastní karamelové mléko, počkejte nejprve, dokud vám opravdu dobře nevychladne, aby ve směsi nevznikaly hrudky. Přelijte do lahví a nechte alespoň jeden den uležet, pak podávejte.
Kokosový životabudič
Pro ty, kteří milují exotiku a vůni kokosů.
Budete potřebovat:
300 ml kokosového mléka
300 ml kokosového krému nebo smetany (lze koupit ve většině běžných supermarketů, většinou v odděleních se speciálními nebo exotickými potravinami)
90-100 g kokosové moučky (jinak strouhaný kokos)
80 g cukru moučka
120 ml bílého rumu (můžete zkusit Bacardi, Božkov, Havana, my jsme testovali Malibu) Jak postupovat:
- Strouhaný kokos dobře vmíchejte do kokosového mléka a povařte krátce (zhruba 10-15 minut) na mírném ohni. Odstavte a nechte zchladnout. Potom směs dobře rozmixujte.
- Do směsi přisypte moučkový cukr a vlijte kokosový krém nebo smetanu. Nakonec přimíchejte i rum. Stejně jako u vaječného likéru platí, že hustší likér je jemnější na chuť, naopak více naředěný je silnější a ostřejší, proto zvolte variantu, která vám více vyhovuje.
- Likér nechte přes noc odležet na chladném místě (v lednici, ve sklepě, na balkoně) a druhý den jej propasírujte přes jemné sítko, abyste z něj odstranili větší kousky kokosu. Přelijte do lahví a nechte ještě jeden den odležet.
- Před podáváním doporučujeme vždy trochu protřepat kvůli usazeninám kokosu, které nejsou na škodu, naopak dodávají likéru svěží chuť, ale zbytečně by se usazovaly na dně.