Marmeláda. Většina z nás si pod tímto slovem představí sladký, červený jahodový džem. Ale svět marmelád je mnohem pestřejší, než byste možná čekali. Pokud máte chuť experimentovat a překvapit své hosty (nebo i sami sebe) neobvyklými chutěmi, máme pro vás tři nevšední tipy.

Jak na marmelády?

Zdroj: Youtube

Jahodová marmeláda s bazalkou

Ano, jahody milujeme! Chcete se držet klasiky, ale zároveň experimentovat? Pak zkuste jahody s bazalkou. Mohou znít jako netradiční kombinace, ale věřte nám, chutná to skvěle. Sladkost jahod doplněná svěží bazalkou je skvělým doplňkem k toastu či palačinkám. Navíc, bazalka má řadu zdravotních přínosů, tak proč si ji nevychutnat i v marmeládě?

Pro přípravu jahodové marmelády s bazalkou si připravte 500 g jahod, 200 g cukru, 10 listů čerstvé bazalky a šťávu z jednoho citronu. Jahody důkladně omyjte, zbavte stopky a pokrájejte na menší kousky. V hrnci smíchejte jahody, cukr a citronovou šťávu. Vše vařte na mírném ohni, dokud se jahody nerozvaří a marmeláda nezačne houstnout. Do směsi poté vmíchejte nasekanou bazalku a povařte další 2-3 minuty. Vařenou marmeládu pak přelijte do sterilních skleniček a pevně uzavřete.

Kiwi s mátou a citronem

Pokud hledáte něco opravdu osvěžujícího, kiwi marmeláda s mátou a citronem je tou pravou volbou. Máta dodává chladivý efekt, kiwi poskytuje exotickou chuť a citron jemně zvýrazní všechny ingredience. Skvělé nejen v letních měsících!

Potřebujete 500 g kiwi, 150 g cukru, šťávu z 1 citronu, 10 listů máty a malý sáček jedlé sody. Nejprve kiwi oloupejte, nakrájejte a spolu s cukrem a citronovou šťávou promixujte do hladka. Tuto směs vařte v hrnci do požadované konzistence. Těsně před uzavřením marmelády do skleniček přidejte nasekanou mátu a špetku sody. Okamžitě uzavřete skleničky.

Fíky s růžovým pepřem

Možná trochu odvážnější volba, ale určitě stojí za vyzkoušení. Sladkost fíků skvěle kontrastuje s jemným pikantním nádechem růžového pepře. Toto je marmeláda, která rozhodně vzbudí zájem a probudí vaše chuťové buňky.

Na tento exotický recept si připravte 500 g čerstvých fíků, 200 g hnědého cukru, špetku soli, 1 lžičku mletého růžového pepře, šťávu z půlky pomeranče a 1 lžičku mleté skořice. Fíky nakrájejte na malé kousky a v hrnci je smíchejte s hnědým cukrem, solí, šťávou z pomeranče a skořicí. Když marmeláda zhoustne, vmíchejte růžový pepř. Po dokončení přelijte marmeládu do skleniček a uzavřete.

Zdroj: oetker.cz, bylinky21.eu, wolt.com