Chcete-li poklízením strávit co nejméně času, pak se seznamte se třemi nejčastějšími hříchy proti čistotě v kuchyni, které jsme pro vás připravili. Dozvíte se, jak jim předcházet a jak se s nimi rychle vypořádat tak, abyste měli víc času na mnohem zábavnější činnosti, než je úklid.

Hřích první: Plíseň a bakterie

Plíseň se v kuchyni objevuje na méně viditelných místech. Jejím oblíbeným revírem jsou spáry u kachliček, držáky na houbičky a silikonové spoje nebo lišty u dřezu. Kromě toho, že škodí zdraví, narušuje povrchy, a ničí tak vybavení kuchyně. U plísní můžete využít desinfekční účinky octa a citrónu.

A když nechcete používat chemii, použijte citrón:

Nebo si vemte na pomoc ocet:

Efekt tohoto roztoku je však jen mírný, a při větším rozšíření je proto lepší se spolehnout na přípravky s fungicidní přísadou. Ta ničí nejen viditelnou plíseň, ale i její spory. Rájem bakterií je pak především oblast dřezu a prostor, kde připravujete maso a zeleninu.

Základem bezpečné kuchyně je proplachování houbiček a hadrů antibakteriálními a čisticími prostředky. Houbičky byste také měli měnit každý týden. Rozumným krokem je i používání jednorázových ubrousků a papírových utěrek na hrubý úklid těch největších nečistot.

Hřích druhý: Mastnota

Mastnota vzniká v kuchyni hlavně při přípravě jídel a šíří se rychlostí blesku. Během vaření je nejlepší mastné skvrny otírat hned, a zabránit tak jejich putování po celé kuchyni. Zaschlá mastnota se totiž čistí hůře a pronikne i do těch nejmenších skulin. Při jejím odstraňování zvolte čisticí prostředky s odmašťovacím efektem, jako je Fixinela nebo Grilpur.

Spolehnout se dá i na recepty našich babiček. Mezi ty tradiční patří používání octa. Ten lze nanášet na skvrny buď přímo, nebo v ředěné formě. U mikrovlnných i horkovzdušných trub můžete octovou vodu použít i jako změkčovač mastnoty. Stačí dát nádobu s roztokem octa a vody v poměru 1:1 do trouby na 10 minut vřít a mastnota pak půjde setřít mnohem lépe.

Hřích třetí: Ucpané odpady

Ucpané odpady jsou zdrojem infekcí a zápachu. Demontáž odpadu je špinavá a nepříjemná práce, a proto je lepší ucpání zabránit dodržováním několika pravidel. Do odtoku dřezu rozhodně patří sítko, které zachytí větší zbytky jídla. Zablokování sifonu často způsobuje i mastnota a bílkovinný povlak z jemných částic vajíček, masa a mléčných výrobků. Všechny tyto zbytky raději házejte do koše nebo lijte do záchodu.

Aby byl sifon průchodný, dopřejte mu pravidelnou ozdravnou kúru. Jednou týdně jej prolijte horkou vodou. Vyzkoušet můžete i kypřící prášek do pečiva zalitý octem a horkou vodou. Při reakci jedlé sody a octa vznikne oxid uhličitý a pěna, které naruší a uvolní překážku v odpadu. Na silnou ucpávku však pomůžou pouze speciální přípravky, jako je Sifo gel. Ten kombinuje dobrou přilnavost gelu na stěny sifonu a šetrnou chemickou čisticí reakci.

Menší, ale otravné hříchy: Odolné skvrny a vodní kámen

Mezi méně zdravotně nebezpečné hříchy proti čisté kuchyni lze zařadit odolné skvrny a vodní kámen. I na ně platí speciální čisticí prostředky nebo horký roztok octové vody. Při každém razantnějším boji s nečistotami však pamatujte na to, že agresivní čištění může poškodit citlivé kuchyňské povrchy. Jak u octové vody, tak u nových a nevyzkoušených prostředků nezapomínejte na test citlivosti. Například hliník a mramor totiž mohou při styku s octem změnit barvu a některé plastové linky dokonce zčernat. Při nepozornosti u úklidu se tak nemusí přehnaná píle vždy vyplatit.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com