Banánové muffiny

Potřebujeme: 3 vejce, 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku slunečnicového oleje, 1/2 hrnku mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 lžičku jedlé sody, 3 vyzrálé banány

Postup: Vejce rozšleháme v míse s cukrem, promícháme s olejem, pak přilijeme mléko. Za stálého šlehání postupně přidáváme mouku smíchanou s jedlou sodou. V jiné misce vidličkou rozmačkáme banány na kaši a lehce je vmícháme do vyšlehané směsi. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Muffinovou formu můžeme vystlat papírovými košíčky, nebo ji postaru vymažeme máslem a vysypeme moukou. Šikovný je olej ve spreji, kterým se forma jen vystříká a těsto se k ní nepřilepí.

Pečeme 20 minut a poté otestujeme párátkem, zda jsou muffiny uvnitř hotové.

  • Tip: Muffiny můžeme ozdobit čokoládovou polevou a vlašskými ořechy. Stejné těsto se dá použít na výrobu banánového chlebíčku, jen ho vlijete do hranaté formy a budete ho péct téměř hodinu, přičemž teplotu po půl hodině stáhnete o 20 °C, aby se na povrchu nespálilo.

Banánové lívanečky

Potřebujeme: 2 vejce, 2 vyzrálé banány, hrst ovesných vloček, špetku skořice, špetku jedlé sody, olej na smažení

Postup: Banány oloupeme, rozmačkáme a následně rozmixujeme s ostatními surovinami. Těsto lijeme do lívanečníku nebo na rozehřátou pánev s trochou oleje. Smažíme z obou stran dozlatova. Podáváme s tvarohem, medem, sirupem nebo džemem, to už je skutečně na vaší chuti.

  • Tip: Pokud děláte lívance pro větší společnost a nemáte víc banánů, těsto můžete jednoduše nastavit mlékem a moukou.

Banánová zmrzlina

Potřebujeme: vyzrálé banány, smetanu, moučkový cukr

Postup: Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a necháme zamrazit v mrazáku. Zmrzlé je nasypeme do mísy, zakápneme smetanou a posypeme moučkovým cukrem. Elektrickým šlehačem pak vyšleháme hladkou zmrzlinu, přičemž podle potřeby přidáváme smetanu a cukr (přesné množství se nedá stanovit, banány by určitě neměly ve smetaně "plavat", raději začneme s docela maličkým množstvím a postupně přidáváme více). Zmrzlina je určena k okamžité konzumaci.

  • Tip: Máte-li v mrazáku nějaké letní ovoce, jako například jahody, rybíz nebo ostružiny, neváhejte je do zmrzliny přidat. Smetana se dá v nouzi nahradit i plnotučným mlékem.