V pračce se nedají prát nejen plyšové hračky s hrací skříňkou, ale ani hračky vyplněné malými pěnovými kuličkami nebo hračky zdobené malými plastovými částicemi a flitry. Takové kousky musíme vyčistit suchou cestou za použití minimálního množství vody. V těchto případech účinně pomáhá jedlá soda: hračky naskládáte do škopku a posypete sodou, pričemž míříte hlavně na skvrny; necháte několik hodin působit a poté hračky oklepete a postižená místa dočistíte navlhčeným kartáčkem.

Znečištěné hračky také můžete vložit do sáčku s jedlou sodou, sáček uzavřít a důkladně protřepat; tím soda pronikne ke všem vláknům povrchu. Opět nechte nějakou dobu působit a v případě potřeby postup opakujte.

Protože jsou plyšáci tradičním lapačem prachu a drží se v nich roztoči, případná alergie dítěte vás může nutit prát je častěji. Častým praním se ale hračka, stejně jako oblečení, opotřebovává, a tak pokud plyšák není znečištěný, ale chcete jen zlikvidovat roztoče, můžete ho vysát a uložit na noc do mrazáku. Teploty pod bodem mrazu roztoče i jiné škodlivé organismy zneškodní.