Nemusíte být nijak zdatnými kuchaři, abyste uvařili vejce natvrdo. Stačí si pohlídat čas, která vejce stráví v bublající vodě. Aby vám ale vajíčka během varu nepraskla, je třeba dodržet určité zásady a využít osvědčené kuchyňské triky.

Zaprvé, vejce by měla mít před vařením pokojovou teplotu; vyndejte je proto z lednice tak 20 minut předtím, než je budete vařit. V horké vodě studená skořápka utrpí teplotní šok a snadno se naruší. Ze stejného důvodu přiveďte vodu k varu až poté, co do ní vajíčka vložíte, nikdy je nevhazujte do vody vroucí.

Zvolte větší hrnec, ve kterém se vejce o sebe nebudou tlouci. Hladina vody musí být asi centimetr nad skořápkou, vajíčka by z ní neměla "vykukovat". Do vody přidejte asi 5 lžic soli a lžíci octa. Obě ingredience napomohou k tomu, že skořápka během varu nepraskne. Ocet navíc zaručí, že žloutek neztratí svou žlutou barvu.

Jakmile voda začne bublat, k uvaření natvrdo bude stačit 7-10 minut. Není nutné, a dokonce ani žádoucí nechávat vejce vařit déle. Při delším varu žloutek zezelená a skořápka bude náchylnější k popraskání.

Trik, jak vyfouknout vejce bezpečně a bez námahy

Vyfukování vajec je docela záběr na plíce a mnoha lidem je nepříjemné přitisknout rty na skořápku, i když ji předtím poctivě umyli jarovou vodou. Když pomineme radu, že můžete foukat přes papírový kapesníček, nabízí se jednoduché řešení s pomocí injekční stříkačky. Do vajíčka v tomto případě stačí špendlíkem či nůžtičkami na nehty vyklovat jen jeden otvor. Do stříkačky pak nasajete vzduch, který otvorem vtlačíte do vajíčka. Uvnitř skořápky tím vznikne přetlak, jenž vytlačí žloutek s bílkem ven.

Pokud injekční stříkačku nemáte po ruce a nevadí vám vyfukovat vejce klasickým způsobem, můžete si práci alespoň urychlit tím, že do jednoho ze dvou otvorů vstrčíte špejli a bílek se žloutkem promícháte. Při následném fouknutí vytečou mnohem ochotněji.