Irský umělec Frank Buckley zareagoval na finanční krizi po svém – postavil si dům z bankovek. Vznikl tak útulný domek, který je naprosto ekologický, veškerý použitý materiál je totiž recyklovaný.

Roku 2000 dostal Buckley státní půjčku ve výši 365 000 tisíc eur. A to přesto, že v té době byl bez práce. Půjčka byla určena na pořízení rodinného domku; právě podobné nesmyslné úvěry málem přivedly zemi k bankrotu. Umělec se rozhodl, že dům, který si postaví, nebude nic průměrného. Proto oslovil irskou národní banku s žádostí o vyřazené eurobankovky.

Protože vyřazené a znehodnocené kusy papíru by se stejně už jen spálily, byla banka ráda, že se jich zbavila. Přesto trvala na přísných podmínkách, jak se s penězi smí zacházet. Buckley nechal z bankovek vylisovat cihly tlusté asi 7 centimetrů. V každé z nich jsou obsažené peníze, které mívaly hodnotu asi 40 - 50 000 eur. Celková hodnota bankovek, z nichž je domek postavený, je tedy asi 1,4 miliardy eur. V přepočtu 35 miliard korun…

Dům bohužel není vodotěsný, proto si ho umělec postavil v jiném domě - v opuštěném skladišti na okraji Dublinu. Domek má tři pokoje - ložnici, koupelnu a obývák. Ten je největší, umělec v něm totiž vystavuje své obrazy a plastiky. Bankovky slouží i jako koberce - návštěvníci tak po penězích doslova šlapou.

Drsné irské zimy se pana Buckleyho netýkají. Nalisované bankovky jsou tak dobrým izolačním materiálem, že se avantgardní umělec může po svém domě pohybovat jen v trenýrkách. „Ať si myslíte o euru cokoliv, jako izolace je k nezaplacení,“ obhajuje společnou evropskou měnu pan Frank Buckley.