V listopadu podzim začíná nabírat na síle a mlhavou cestičkou pomalu putuje k zimě, tehdy na trnitých keřích dozrávají a prvními mrazíky procházejí křtem mírné sladkosti modročerné kulaté plody – trnky. Když je ochutnáme, sevře nám ústa chuť trpkosti, vyčkáme-li jinovatky, ucítíme dokonce podtón skrytého cukru. Přesto je však nezavrhneme, z těchto keřů lze totiž vylepšit kompoty z mdlého ovoce, vyrobit výborné ovocné víno, sirupy či je usušit pro léčivé účely.

Zdraví prospěšné trnky

V těchto drobných modrých kuličkách najdeme jednoduché cukry, velké množství tříslovin, které vyvolávají svíravou chuť, hodně vitaminu C, karoten, vitaminy skupiny B, organické kyseliny, barviva a glykosid amygdalin – ve větším množství jedovatý, v malých dávkách však neškodný. V trnkách najdeme také minerální látky, hodně vápníku, draslíku i hořčíku.

Trnky jsou vhodné především proti průjmu, žaludečním potížím a nemocem močových cest.

Trnkové víno

2,5 kg trnek, 2 l vody, vinné kvasinky, 1,5 kg cukru rozpuštěného v 1 l vody

Zralé trnky omyjeme, dáme do hrnce a rozmačkáme kvedlačkou, pak přelijeme vařící vodou.

Pak si připravíme demižón nebo 3 – 5litrovou vypařenou láhev, do ní po vychladnutí vlijeme směs, přidáme vzklíčené vinné kvasinky a 1/3 cukerného sirupu. Vše promícháme a uzavřeme kvasnou zátkou. Za týden přidáme druhou třetinu cukerného roztoku, opět promícháme, uzavřeme a ponecháme v klidu stát týden. Poté přidáme poslední třetinu cukru svařeného s vodou. Opět necháme směs kvasit.

ČTĚTE TAKÉ:

Pečlivě sledujeme, jestli stále ještě probíhá kvasný proces. O jeho ukončení nás informuje chování trnkových plodů. Když klesnou ke dnu nádoby a přestane unikat kysličník uhličitý v bublinkách, víme, že nastal konec kvašení. Stáhneme víno do jiné láhve hadičkou a necháme ještě dokvasit přibližně týden, pak tekutinu stáčíme do láhví a ty opatrně neprodyšně uzavřeme (nejlépe korkovou zátkou, kterou ještě zakapeme voskem). Víno má jasně červenou barvu a je velmi lahodné.

Trnkový likér

1 kg trnek, 1 smotek skořice, 5 hřebíčků, ½ kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1 l vodky, cukrový sirup z 50 dkg cukru svařeného v 1/3 l vody

Trnky omyjeme a opět v hrnci rozmačkáme, vybereme asi 5 pecek a ty v hmoždíři roztlučeme. Vše vložíme do 3 – 5litrové láhve, zalijeme vodkou, přidáme skořici, hřebíčky a muškátový oříšek a necháme 10 dní louhovat na okně uzavřené celofánem nebo korkovou zátkou. Pak vše scedíme přes plátno, do směsi přilijeme vychladlý cukrový sirup a dobře promícháme. Pak ještě vše necháme alespoň 1 den ustát, posléze stáčíme likér do láhví, které dobře uzavřeme. Likér je zářivě červený a voňavý, v malých dávkách také léčivý.

Naložené trnky

1 kg trnek, 50 dkg cukru, bílé víno dle chuti

Trnky vrstvíme do omytých a vypařených malých skleniček, nejlépe od dětské výživy. Jednotlivé vrstvy prosypáváme cukrem. Vše pak zaléváme bílým vínem v takovém množství, aby trnky byly ponořeny. Skleničky uzavřeme víčky a sterilujeme 15 minut při 85 °C. Takto upravené trnky podáváme jako přílohu ke zvěřině.