Mezi 25 a 30 procenty energie uniká z domu okny. Sluneční světlo, které okny proniká, však při správném plánování a účinné izolaci okenních ploch může také energii dodávat. V době rostoucích nákladů na vytápění a trendů směřujících k pasivním domům jsou proto okna s účinnou tepelnou izolací nezbytností. Proto nyní Internorm standardně vybavuje okenní systémy DIMENSION+ (plast) a EDITION (dřevo/hliník) tepelně izolačním trojsklem, a tyto okenní systémy se tak stávají energeticky úspornými okny se špičkovou tepelnou izolací.

Prvotřídní tepelná izolace pro všechna roční období

V zimě musejí tepelně izolovaná okna hlavně co nejlépe snižovat energetické ztráty, aby se jak náklady na vytápění, tak produkce CO2 udržely na co nejnižší úrovni. V létě se byty, domy s velkými okenními plochami a především zimní zahrady rychle vyhřívají. Zde okna s dobrou tepelnou izolací přispívají k příjemnému bydlení tím, že zabraňují přehřátí interiéru v důsledku nadměrného slunečního záření.

Vynikající hodnoty tepelné izolace oken Internorm s trojsklem rozhodující měrou přispívají ke zlepšení energetické bilance budovy a ke snižování nákladů na vytápění, aniž by přitom bylo nutné vzdát se velkoplošných okenních ploch. Díky tepelně izolačnímu trojsklu s Ug = 0,7 W/m2K dosahuje plastový okenní systém DIMENSION+ hodnotu tepelné izolace Uw = 0,97 W/m2K a dřevo/hliníkový okenní systém EDITION hodnotu tepelné izolace Uw = 0,86 W/m2K. Pro srovnání uvádíme: obvyklé okenní systémy na trhu vykazují hodnoty tepelné izolace mezi 1,3 a 1,5 W/m2K!

Komfort bydlení a útulnost i v blízkosti okna

Okna jsou podstatným faktorem pro příjemné klima místnosti a vyrovnanou energetickou bilanci. Okenní systémy Internorm DIMENSION+ a EDITION s tepelně izolačním trojsklem se díky vysokému izolačnímu účinku vyznačují také tím, že nabízejí příjemně teplé okolní plochy: díky dobré tepelné účinnosti se povrchová teplota rámů a okenní tabule blíží více teplotě v místnosti než venkovní teplotě. Tak lze zabránit pronikání chladu a i v blízkosti oken vytvořit příjemný prostor.

Například se teplota 17 °C na povrchu okenní tabule okna proskleného trojsklem při venkovní teplotě -10 °C téměř neliší od pokojové teploty 20 °C a při dotyku působí teple. Dvojsklo by za stejné venkovní teploty a teploty v místnosti mělo teplotu pouze cca 8 °C, což je v blízkosti okna pociťováno téměř jako „průvan“.

Přehled výhod trojskla

  • úspora energie díky vynikajícím hodnotám tepelné izolace
  • příjemná teplota povrchů díky účinné tepelné izolaci
  • bez nepříjemného pocitu chladu poblíž okna
  • umožňuje až o 40 procent více prosklených ploch při stejných nákladech na vytápění ve srovnání s dvojsklem
  • od března standardně součástí okenních systémů DIMENSION+ (plast) a EDITION (dřevo/hliník) v Rakousku.

Více informací naleznete na www.internorm.cz.

-Internorm - okno, s. r. o.-