Původně asijští komáři se na prahu 20. století rozšířili takřka globálně díky trhu s ojetými pneumatikami, které z Asie putovali do celého světa i s larvami komárů, zachycených v dešťové vodě. Od 80. let se Aedes albopictus, také známý jako „tygří“ komár, plošně vyskytuje v prakticky celé USA, v Mexiku, Jižní Americe, Africe, Austrálii a na Novém Zélandu. S pneumatikami se zmíněný druh komárů dostal ovšem i do Evropy. V 70. letech se poprvé objevil v Albánii, později v Itálii, Francii, Belgii, Švýcarsku, Německu, Nizozemsku, Chorvatsku a Řecku. Tropičtí komáři zde žijí v bezprostředním okolí lidských sídel a aktivní jsou 24 hodin denně. Je tedy obzvláště důležité myslet při návštěvě těchto zemí na vhodnou prevenci.

Třebaže udávaným průměrným teplotním limitem pro přežití druhu Aedes albopictus je 0 °C, zdá se, že se velmi rychle dokáže přizpůsobit i chladnějšímu podnebí a dá se předpokládat jeho čím dál častější výskyt ve střední Evropě. Dalším druhem exotického komára, který by se v Čechách mohl objevit, je Ochlerotatus japonicus japonicus, jenž byl už pozorován v Německu, cca 300 km od našich hranic. Exotickým komárem v tuzemsku již zaznamenaným je pak Anopheles hyrcanus.

Jak se chránit

Na tropické komáry jsou speciální repelenty. Ty si s sebou berte vždy, když vyrážíte na dovolenou do výrazně teplejších oblastí. Při cestování do exotických zemí by měly být povinností. Na našem trhu najdete třeba repelenty Autan Tropical, které mají účinnost osm hodin a stojí 130 korun.

„Výskyt ‚tygřího’ komára v Portugalsku, Bulharsku, Turecku a možná i v Maďarsku je pravděpodobně jen otázkou času. Tento druh byl v Evropě nalezen i v relativně vysokých zeměpisných šířkách také v Normandii a v Belgii. Výskyt v západní a střední Evropě je tedy možný a bude záležet na transportu dospělých komárů například v karavanech cestujících z Chorvatska do ČR, jak rychle se dostane k nám,“ řekl RNDr. František Rettich, CSc., ze Státního zdravotního ústavu.

Největší nebezpečí, které nám od komárů hrozí, je přenos řady závažných chorob, jež po sobě ve světě zanechávají miliony obětí. Epidemie známé z Evropy bývají sice menšího rozsahu, ale dokládají závažnost častého výskytu tropických komárů na našem kontinentu. Jmenujme například rok 2007, kdy v Itálii onemocnělo virem Chikungunya přes 200 osob, nebo 191 případů západonilské horečky v Řecku roku 2010. V roce 2010 pak přenesl do Chorvatska horečku Dengue.

Tyto nemoci nejčastěji přenáší právě „tygří“ komár, který se nyní začal šířit po celé Evropě.