Kámen a zub času

Pro úpravu nejrůznějších zákoutí zahrady, terasy anebo zápraží staré chalupy se hodí kamenná koryta. Kdysi nezbytná součást každého hospodářství je dnes vyhledávaným zpestřením mnoha zahrad. Není třeba po nich pátrat po bazarech, existuje řada specializovaných firem, které se jejich výrobou zabývají. Nabídka sahá od klasického pískovce a žuly až po vápenec a umělý pískovec v nejrůznějších tvarech. Použít se dají nejen místo květináče, ale také jako malé jezírko nebo pítko pro ptáky. Skvěle vypadají v podobě malé japonské zahrádky, která kombinuje rostliny, zakrslé stromky a kameny.

I u kamenných koryt a žlabů je zapotřebí dbát na správné složení vrstev – opět musí na dno přijít drenážní vrstva z drobných kamínků a je třeba dbát na to, aby se odtokový otvor neucpával. Atraktivní rustikální variantu kamenných koryt představuje žlab vytesaný do části kmene stromu. Efektního šedivého zabarvení starého dřeva lze dosáhnout i uměle použitím vhodné lazury, která slouží i jako povrchová impregnace proti škůdcům. Zajímavě vypadá v kombinaci s obložením lomovým kamenem, což by ovšem mělo respektovat krajové zvyklosti. Antikvární vzhled je možno vytvořit také například ze starých litinových van z přelomu 19. a 20. století, v oblibě jsou rovněž starožitná nástěnná umyvadla. Avšak pozor, hranice mezi uměním a kýčem je velmi tenká a kromě starožitností se týká zejména výrobků z umělého kamene.

Alternativou ke klasickým kamenným korytům jsou žlaby z umělého kamene. Vyrábějí se v různých provedeních, barvách i tvarech a lze je použít jako květináče, na malé zahrádky z bonsají a jako dekorativní prvek. Cena 430 Kč. www.ltstone.cz


Hrátky se stavebnicí

Při plánování stavby zídky nebo plotu lze zauvažovat o použití různých modulárních systémů přímo určených pro osázení. Prefabrikované multifunkční dílce z betonu se dají podle prostoru poskládat do opěrné zdi nebo protihlukové či protipohledové zábrany. Navíc se z nich dá vytvořit posezení na zahradě, lavička nebo zvýšené záhonky. Jejich hlavní výhodou je rychlá a jednoduchá instalace a trvanlivost.

Multifunkční tvárnice z betonu Liapor Playstone umožňují jednoduché složení záhonů, okrasných stěn, osázených zpevněných svahů, ale i různých laviček a posezení. Jeden prvek váží asi 25 kg a dodává se v různých barvách. Cena 197 Kč. www.liastone.cz


Aby záda nebolela

Prvkem, který se poslední dobou začíná v českých zahradách stále více objevovat, jsou zvýšené záhony. Kromě estetických předností nabývají na oblíbenosti také pro svoje ergonomické výhody. Aby byly dobře přístupné, staví se nejčastěji ve tvaru obdélníku nebo písmene U či L, možné jsou i varianty kruhové, mnohostěnné, různě zalomené atd. Výška je variabilní, většinou se pohybuje mezi 50 cm až jedním metrem. Šířka záhonu se obvykle doporučuje do 1,5 m. Do svrchní vrstvy vyvýšených záhonů je možné použít kvalitní zahradnický substrát, což se hodí hlavně v případě zahrádek s méně kvalitní zeminou. Výše umístěný povrch pak lépe odolává plevelu, chrání výpěstky před škůdci, rychleji se prohřívá a rostliny začínají růst dříve.

Možnosti konstrukce vyvýšených záhonů jsou velmi rozmanité. Dříve hojně používané železniční pražce dnes nelze kvůli toxicitě jejich impregnace doporučit. Spektrum použitého materiálu sahá od beden stlučených z prken a kulatiny či košatin ze splétaného lískového proutí přes europalety, různé kamenné či cihlové zídky, ohradníky, palisády a gabiony až po tvarově vysoce variabilní stavebnicové systémy. Každopádně platí jedna zásada – čím vyšší záhon, tím robustnější a stabilnější musí být jeho stěny.

Vyvýšené záhony na míru, které si můžete poskládat jako modulární stavebnici, nabízí firma WoodBlocX. Velikost začíná na 30 cm, končí na 9 m, výška je od čtvrt do jednoho metru. Kromě obdélníkových a čtvercových půdorysů lze skládat i kruhy, mnohohrany a různě lomené záhonové pásy. Cena od 1 822 Kč. www.woodblocx.cz

Bolavá záda a otlačená kolena jsou u zvýšených záhonků minulostí. Vyvýšený záhon Urban Bloomer má inteligentní samozavlažovací systém a díky své velikosti se hodí třeba na malé městské balkóny. Výhodou je polička na uložení základního nářadí a dalšího příslušenství. Cena 1 590 Kč. www.hornbach.cz

Jak na zvýšený záhon

Stavba zvýšeného záhonu začíná přípravou podkladu. Je třeba vybrat místo, které leží na slunci. U záhonů zakládaných na hlíně se doporučuje položit na zem králičí pletivo, aby se zabránilo pronikání hlodavců. Vyšší konstrukce je nutné ukotvit, aby se stěny záhonu nerozvalily. Stavíte-li ve svahu, můžete rozplánovat záhony jako jednotlivé terasy, ale u výše položených záhonů nezapomeňte vymezit prostor pro chodníčky. Materiál stěn, který podléhá hnilobě, jako třeba dřevo, lze odizolovat fólií. Jsou-li stěny dostatečně robustní, můžete nad záhon ještě připevnit konstrukci pařeniště nebo malého skleníku. Podle výšky záhonu nasypejte rovnou zahradnický substrát nebo kompost promísený se zeminou. Do vyšších záhonů je dobré dát nejprve podklad z menších větví, na něj vrstvu kompostu a dosypat zeminou a substrátem. Vrstvy se brzy slehnou, takže bude potřeba zeminu či substrát přisypat – u vyšších záhonů to může být v závislosti na použitém plnivu celkem velké množství.

Tento

Tento článek vyšel v časopisu Dům&Zahrada 4/21