Důvodů pro výměnu klasických produktů za tuhé je celá řada. Díky ekologickým obalům či dokonce žádným prospějete naší planetě i sobě, složení je v drtivé většině přírodní, v koupelně ušetříte místo a v důsledku i vaši peněženku.

Méně místa

Tuhá kosmetika je praktičtější. Už jen proto, že v koupelně zabírá daleko méně prostoru. Nepotřebujete řadu lahviček a nádobek se šampony, tekutými mýdly a dalšími přípravky, v tuhé podobě se mnohem lépe skladují. Stačí například peeling vyjmout z papírového obalu a uchovávat ho v praktické mýdlence nebo skleněné dózičce, která vydrží řadu let. Případně ho vložit do síťky.

Ekologický přínos

Až na výjimky se tuhá kosmetika neprodává v plastových obalech, jejím používáním šetříte naši planetu. Každoročně se do oceánů dostává z přímořských oblastí asi 8 milionů tun nepotřebného plastu. Ohromující množství si lépe představíte, když ho přirovnáme k pytlům na odpadky. Představte si, že na každý metr pobřeží na celém světě postavíte 15 pytlů. Čím méně plastů budete využívat, tím lépe.

Další plus se skrývá v tom, že její zbytky, které spláchnete do odpadu, jsou dobře biologicky odbouratelné.

Výhody pro pokožku

Tuhá kosmetika mívá čistě přírodní složení. Nezaručujeme vám, že tomu tak bude vždy, ale ve většině případů je opravdu šetrnější k vaší pokožce. To si snadno ověříte, když budete důkladně číst složení přípravků. Chemická barviva, silikony a další umělé složky v drtivé většině těchto přípravků prostě nejsou.

Přípravky většinou obsahují hlavně rostlinné oleje a másla, éterické přírodní oleje a výtažky z bylin.

Plus pro peněženku

V tuhé kosmetice najdete suroviny v koncentrovanější podobě, díky tomu jich během jednoho mytí či ošetření těla (obličeje) spotřebujete méně. Obecně platí, že jedna kostka třeba tělového mýdla nahradí 2 až 3 balení sprchového gelu. Ale některé zdroje uvádí daleko větší úsporu. Například na eko webech se dočtete, že tuhý šampon o váze 50 g vydrží stejně dlouho jako 300 ml konvenčního tekutého šamponu. Ušetříte finance, ale také čas strávený při nákupu hygienických a kosmetických produktů, o plastových obalech už byla řeč.

Co můžete vyzkoušet

Prodávají se tělová mýdla, tuhé šampony, ale také tělová másla, peelingy (i verze pro muže) či odličovače na pleť. Tuhé přípravky najdete rovněž jako alternativu k pečujícím krémům nebo zubním pastám, běžné jsou tuhé deodoranty.

Aplikace je sice náročnější, minimálně z počátku, ale je to otázka zvyku. Například tuhý šampon stačí trochu navlhčit, aby pěnil, a pěnu nanesete na mokré vlasy. Nebo mokré vlasy přetírejte kostkou šamponu, až se vytvoří pěna. Po umytí vlasy opláchněte a šampon odložte do misky, kde ho necháte oschnout, pak ho uschovejte v nádobce za dvířky koupelnové skříňky.

Zdroj: Oriflame, Econea, Teta drogerie