V poslední době se do kuchyní vrací recepty našich předků a s nimi také plodiny, které svědčí zdraví. Na krále pozapomenuté zeleniny aspiruje právě tuřín. Jeho nafialovělé bulvy jsou zasyrova křehké a chutí připomínají kedlubnu nebo ředkvičku. Poohlédněte se po nich, i když je možná budete chvíli shánět. V obchodech ještě není zcela běžně k dostání, spíše ho koupíte na trzích nebo ve farmářských prodejnách.

Proč upadl v nemilost

„Jelikož se jednalo o potravinu spojenou s hladomory a hubenými léty, v koncentračních táborech navíc o jedinou potravinu, po válce tuřín z talířů zmizel,“ vysvětluje nutriční terapeutka Mgr. Zuzana Švédová, DiS. (www.zuzanasvedova.cz). Oblibě se dále těšil pouze krajově, v místech chudých či neúrodných. „Vzpomeňme například podhůří Jizerských hor, kde se chystávala tradiční houbová polévka z kvaku, a i dnes ještě mají tamější babičky sklepení naplněné brambory, řepou, jakožto i dumlíkem,“ upřesňuje odbornice. Tuřín má totiž mnoho jmen, často se mu říká kvak, kvačka, kolník, dumlík či bílá řepa.

Na průdušky, srdce i oči

„Byť má tuřín nálepku nuzné potraviny, z nutričního, ale i zdravotního hlediska je velice zajímavý,“ říká nutriční terapeutka. Na co všechno je dobrý? „Pomáhá při zánětu průdušek, má močopudné a výrazně čisticí účinky, zejména při kožních chorobách. Je to dobrý zdroj vápníku, draslíku a železa, podporuje imunitu, kardiovaskulární systém, celkově tonizuje, osvěžuje, zotavuje a vzpružuje.“ Za zmínku také stojí jeho působení při prevenci rakoviny a fakt, že konzumace jeho listů má pozitivní vliv na oči.

Další plusy a jedno minus

Kdybyste si ho chtěli vypěstovat sami, potěší vás, že poroste jako z vody. Také jí hodně obsahuje, dokonce více než brambory, patří k nízkokalorickým zeleninám. Kromě zmíněných minerálů se vyzdvihuje i vláknina a vitamin C, dále v něm najdete bílkoviny a nepatrně tuku.

A podle Andrey Motlíkové, lektorky kurzů vaření, bulvy tuřínu slibují mnohem nižší množství sacharidů než brambory, takže je vhodný i pro diabetiky.

Kdo by na něj měl naopak zapomenout? Zuzana Švédová radí dávat si pozor jen při akutním zánětu jater a žlučníku, kdy je stejně indikována šetřící dieta s omezením tuků. Opatrně též při žlučníkových kamenech.

Co s ním v kuchyni

Z tuřínu si můžete připravit polévku, stačí ho pokrájet, uvařit ve slané vodě, opepřit, zalít mlékem nebo i přismažit. Také z něj bude výborná omáčka spolu s mlékem či smetanou. Někde chystali tzv. chabaščinu, staročeský pokrm na bázi tuřínu, mrkve a brambor, který se osolí, opepří a zahustí zátřepkou. Mladé bulvy se můžou jíst syrové. Rovněž z něj zkuste hranolky, využijte ho jako přílohu nebo zapečte s další kořenovou zeleninou a sýrem.

Inspirovat se můžete i zahraničními tipy. Němci používají jeho listy na salát. A ve skandinávských zemích se setkáte s kašemi z tuřínu, také ho dávají do směsi s bramborami.

Když dáte šanci pozapomenutému tuřínu, možná se i zvýší naše celková spotřeba zeleniny. Každopádně bude váš jídelníček pestřejší a zdravější.

Zdroj: časopis Květy