Jak jsme minule konstatovali, mít jedny hodiny v kuchyni už dnes nestačí. Práce nás nutí neustále sledovat čas a tak je praktické mít jich tu rovnou několik. Na otázku, jaké by tedy hodiny v kuchyni a jídelně vlastně měly být, ani nemůže existovat jednoznačná odpověď – záleží na tom, které z nich máme na mysli. Pojďme se podívat, jaké hodiny v kuchyni vlastně obvykle míváme. Máme-li v kuchyni jen tolik místa, že sem umístíme jen jedny nástěnné hodiny, musí sem opravdu skvěle zapadnout. Budou to opravdu centrální hodiny, a jako takové jsou nejvíce vidět a slouží zejména pro rychlou orientaci. Ani nespočítáme, kolikrát se na ně za den ohlédneme – to bezpečně poznáme, až když je sundáme a otáčíme se pak automaticky na prázdné místo na zdi. Centrální hodiny by proto měly být dobře a ze všech stran a koutů viditelné. Jiný případ nastane, pokud hodláme umístit jedny hodiny ke kuchyňské lince a druhé do opticky odděleného jídelního kouta nebo do jídelny – tedy do jiné místnosti. Tehdy budou každé hodiny trochu jiné a budou plnit i trochu jinou funkci: Hodiny na kuchyňském pracovišti Mohou viset nad barem nebo jiným kuchyňským předělem, ale mohou být i postavené na polici, nebo dokonce zabudované někde v kuchyňské lince ve výši očí nebo trochu výš, podobně jako je zabudovaná mikrovlnná trouba nebo malá kuchyňská televize. U nich je hlavním kritériem dobrá čitelnost ciferníku, nepřezdobenost na úkor zřetelnosti čísel a ručiček, protože musí sloužit k opravdu rychlé orientaci. Hodiny nad jídelním stolem Hodiny v jídelně či jídelním koutě můžeme vybrat naopak mnohem elegantnější a nákladnější. Měli bychom dát pozor, aby byly opravdu stylové ve smyslu dokonale ladící s interiérem a jeho atmosférou. Těmto hodinám samozřejmě promineme jistou zdobnost, ozdobné rafičky a podobně. Možností výběru je tady opravdu nepřeberně. Mohou být starodávné jako ze salónu 19. století, může to být krásná řezbářská práce, mohou to být hodiny bicí i supermoderní – zkrátka takové, aby dobře zapadly do interiéru jídelny a dotvářely jej. Displeje na elektrospotřebičích Všimněme si ještě jednou časomír na elektrospotřebičích, na mikrovlnné troubě, na sporáku, na myčce. Displeje nejen ukazují přesný čas, ale co je v tomto případě důležitější, dodávají nám také údaje o své práci – ukazují kolik času zbývá do ukončení mytí nebo pečení a informují nás, v které fázi práce právě jsou. Kuchyňské minutky v elegantnějším hávu Minutky dnes už bývají spojené s budíkem, takže je můžeme využít jako hodiny. Jejich druhou funkcí je pak klasická minutka, kdy se po uplynutí nastaveného časového úseku ozve nepřeslechnutelný signál. Pokud jde o jejich vzhled, už to nejsou dávno jen ty málo nápadité hnědé nebo bílé s jednoduchým ciferníkem. Nebo co horšího – ty ve tvaru neuvěřitelně nevkusných berušek nebo žab s odpovídajícím naturalistickým vybarvením – tedy v rumělkové nebo brčálově zelené barvě. I na tomto poli se dnes designéři doslova vyžívají (samozřejmě hlavně italští), takže můžeme koupit opravdu krásné a originální kousky. Minutky bývají většinou kvůli snadné údržbě plastové (třeba v kombinaci lesklý a matný plast, někdy i doplněný chrómem nebo hliníkem, což plast velmi pozvedne). Bývají i ve všech možných živých i pastelových barvách a některé mívají kovové nožky. Tyto minutky jsou o něco dražší, zato se ale stanou hezkým doplňkem naší kuchyně, brzy se nerozbijí a hned tak je nevyhodíme. -ag-