Není rýč jako rýč a to vám potvrdí snad každá specializovaná prodejna zahradních potřeb. Najdete v nich řadu typů, které se různí materiálem, tvarem rukojeti i zakončením čepele. Zatímco některé použijete jen na některé zahradní aktivity, jiné jsou univerzálnější. Výběr vhodného typu rýče je stěžejní, abyste nepoškodili rostliny či jejich kořeny a usnadnili si práci.

Velmi často se rýče pletou s lopatami, kterými přemístíte písek a štěrk, zatímco rýč slouží spíše na rostliny a půdu. Pokud i vy máte potíž s rozlišením těchto dvou druhů nářadí, video vám pomůže:

Zdroj: Youtube

Tyto typy rýčů by měl znát každý zahrádkář

Špičatý neboli univerzální rýč má špičaté obdélníkové ostří z ocele a madlo ve tvaru písmene D. Na zahradě ho využijete na většinu činností od kopání děr přes zarovnávání záhonů po rytí tvrdší půdy a kořenů, které mu umožňuje právě ostrá špička.

Přesazovacímu rýči se říká také odtokový. Má dlouhou úzkou čepel určenou pro kopání, vytažení kořenů při přesazování a rozdělení rostlin. Využít ho můžete také na okopávání brambor. V zahradnictví najdete rýče s kratší i delší čepelí.

Takzvaný sakovák, štychar, rypadlo neboli úzký rýč má dlouhou protáhlou, zakřivenou čepel se špičatým koncem. Specialisté jej využijí zejména na výkopy, úzké jámy, kabelové rýhy a další. Ale na zahradě vám bohatě poslouží při sázení stromků, výkopu plotových sloupků a vyrývání kořenové zeleniny.

Jak už název napovídá, okrajovým rýčem vyčistíte a vytvarujete okraje kolem trávníku, příkopů a výsadbových rýh. Pokud tedy chcete mít krásný, udržovaný trávník, pořiďte si na něj speciální rýč s plochým ostřím ve tvaru půlměsíce. Perfektně začistíte okraje, odstraníte drn či oddělíte záhonky.

Zdroje: covybrat.cz, shovelzone.ca, familyhandyman.com