Po nějaké té rozvernější rodinné nebo přátelské oslavě vydává ubrus svědectví o tom, kdo co popíjel. Při troše smůly na něm můžeme vidět najednou skvrny od vína, piva, džusu, kávy i třeba kokakoly. Vyprat se nám všechny najednou asi nepoštěstí. Na každý z fleků bychom měli vyrukovat s nějakou jinou metodou – často to, čím budeme skvrnu odstraňovat, najdeme opět v kuchyni, jako citrón, kyselé mléko, led nebo sodu. Na různé skvrny na bílých látkách často platí pokapání citrónovou šťávou nebo peroxidem vodíku či vyprání v odbarvovači. Pokud čistíme lihem nebo glycerínem barevný ubrus, je to vždycky složitější, protože bychom měli vyzkoušet nejprve jeho stálobarevnost, abychom nevyrobili skvrnu ještě výraznější.

Nejpopulárnější mezi „skvrnotvornými“ nápoji je rozhodně rozlité červené víno. Starý osvědčený recept je rychle vychrstnout na vínem polité šaty (často jsou to bohužel i bílé svatební) sklenku vína bílého. Asi se tím nic nezkazí, pokud ale neuspějeme, zkusíme něco jiného. Politý bílý ubrus vložíme ihned do vařící vody (u svatebních šatů to ale většinou nejde). Tradiční rada je také vhodit šaty nebo ubrus do kyselého mléka. Zkombinovat to následně můžeme s moderním pracím přípravkem. Bílé víno také udělá nehezkou skvrnu – recepty, jak na ni, se různí: někdo vloží látku mezi ledové kostky, látka se dá také potírat sodou smíchanou s pracím gelem. Zaprané skvrny chtějí už ale potírat čpavkem.

Hnědé skvrny od kokakoly nebo třeba kofoly a dalších variant kokakolových nápojů jsou docela viditelné, přitom úporné a běžným praním nechtějí pustit. Ohřejeme tedy technický glycerín a skvrnu jím opakovaně potřeme. Asi po půlhodině tkaninu vypereme pracím práškem se silnějším účinkem. S glycerínem půjdeme také na látku pokapanou černou kávou (tu poté ještě potřeme lihem a vypereme) i na skvrny od čaje a kakaa. Látku potřísněnou kávou nebo kokakolou můžeme rovněž zkusit potřít peroxidem vodíku.

Pivo je vcelku nenápadné, na světlém tričku nebo ubruse ale zanechá také poměrně výraznou památku. Z bílého ubrusu je odstraníme potřením peroxidem nebo pokapáním citrónovou šťávou. Pak vypereme v bělicím pracím prášku.

Skvrny od ovocných džusů zakapeme citrónovou šťávou, která by fleky měla zesvětlit, odbarvit. Necháme působit tak hodinu nebo dvě a potom vypereme.

-ag-Foto: Archiv In