Koupelna je v dispozici celého domu místností, která je nejvíce svazována normami a instalacemi. Přitom tato místnost nám musí plně umožnit nejen denní hygienu, ale stále častěji i další činnosti, k nimž kromě praní, úpravy vlasů, péče o pleť, líčení, patří i odpočinek a relaxace. V mnoha případech zde musí být vyřešen i prostor na ukládání úklidových, pracích a čisticích prostředků a špinavého prádla. Všem těmto požadavkům by tedy měla vyhovovat nejen stavební část koupelny, ale i její zařízení.

Vybavení: Raději v bílé barvě

V každé koupelně je určitě instalováno umyvadlo. Pokud je koupelna používána větší rodinou, hodí se mít umyvadel i více, velmi dobře pak působí zapuštěná do pultu. Pro vlastní koupel můžeme zvolit různé typy van, které stejně jako sprchové kouty se dají snadno vybavit masážními tryskami. Pokud šetříme místem, kombinujeme vanu se sprchovou zástěnou. V opačném případě můžeme v koupelně například vytvořit bazének buď zapuštěný pod úroveň podlahy nebo zvýšený a přístupný po schůdkách. Ze zařizovacích předmětů koupelna často obsahuje ještě záchodovou mísu a bidet.

Všechny zařizovací předměty by měly být vybrány z obdobného materiálu a v podobném stylu. Pokud se ale u nich rozhodneme pro jinou než pro bílou barvu, počítejme s tím, že v případě výměny jednoho poškozeného kusu budeme po letech možná těžko shánět stejný barevný odstín. Topení v koupelně bývá řešeno nejčastěji instalací koupelnového topného žebříčku, který může dobře sloužit i k sušení ručníků. Vyplatí se sem přidat alespoň ještě topnou fólii pod dlažbu u vany, kterou v zimě oceníme. Pokud je to možné, navrhneme přímo podlahové vytápění. Ke každé koupelně patří neodmyslitelně dostatečně velké zrcadlo osazené ve správné výšce a se správným osvětlením. Ostatní vybavení, pokud je na něj místo, by mělo splňovat zejména podmínku odolnosti proti vodě a vlhkosti a bezpečnosti při užívání.

Interiér: Využijeme optické efekty Vzhledem k tomu, že v koupelně trávíme ne zrovna zanedbatelnou část života, měli bychom jejímu ztvárnění věnovat velkou pozornost. Pokud se rozhodneme pro větší investici do tohoto prostoru a máme koupelnu s propojením do venkovního prostoru okny nebo balkónovými dveřmi, musíme myslet na vyřešení odclonění nežádoucích pohledů zvenčí. Ke koupelně s denním osvětlením a prostorem dostatečně velkým k umístění křesla nebo pohovky pro odpočinek a relaxaci patří neodmyslitelně i rostliny.

Koupelnu není nutné podřizovat striktně stylu ostatních mísností, ani není nutné dodržovat obdobné barevné ladění. Pokud ale například přechází dlažba koupelny na plochu terasy, je někdy použití stejného materiálu nevyhnutelné.

V případě, že jsme majiteli domku s koupelnou s minimálními rozměry, snažíme se využít všech možností, jak dobře zařídit daný prostor a opticky jej zvětšit. Tady mají svoje místo zejména zrcadla a různé systémy světlíkového osvětlení. Při umístění zařizovacích předmětů můžeme sice udržovat jen jejich vzájemné minimální vzdálenosti, případně využít i přesazení umyvadla přes okraj vany a podobně, vždy je ale nutné dodržet minimální přístupové plochy před jednotlivými zařizovacími předměty, zejména kvůli bezpečnosti uživatelů koupelny.

V podkrovních koupelnách musíme myslet například na to, aby bylo ve vaně možné i osprchování. Ke zvětšení prostoru lze využít i vhodně umístěné střešní okno a podchodnou výšku pod ním. Velmi dobře působí záměny některých částí a prvků stěnového obkladu koupelny za zrcadla nařezaná a vyspárovaná ve stejném rastru jako je rozměr obkladu. U koupelen osvětlených přímo se doporučuje soustředit odrazné nebo bílé a světlé plochy na místa, kam dopadá největší část světla od okna. Střídání různých barev a druhů obkladu zlepšení naše vnímání poměru výšky a šířky prostoru koupelny.

Barevnost: Pozor na kombinace materiálů V zásadě platí, že používáme barvy a jejich kombinace tak, aby nám byla místnost příjemná. Na výběr barev a materiálů není žádný univerzální recept a stejně jako ostatní části projektové přípravy je dobré ji alespoň konzultovat s odborníkem. Obecně platí, že nejlepších a nejjistějších výsledků dosáhneme při použití barev přírodních materiálů.

Teplé a studené barvy si vybíráme podle toho, jaký pocit chceme navodit. Teplé kombinace na nás budou působit lépe v zimě, kdy se ve velké a okny ochlazované koupelně nestačíme zahřát u poddimenzovaného topení. Studené odstíny potěší v parném létě a navíc navodí pocit větší čistoty.

Osvědčené barevné kombinace mohou využívat několik tónů barev příbuzných a jedné kontrastní pro vytvoření akcentu na některých tvarových prvcích. Pozor dáváme zejména na barvy sobě podobné, ale použité v jiném materiálu. Tady nebývá výsledná barevná kombinace vždy zdařilá. Pokud máme celý byt zařízený v tlumených odstínech barev přírodních materiálů, proč by koupelna nemohla být naopak třeba výrazně sytě modrá. Dbejme ale na to, aby celkové barevné řešení nabylo příliš tmavé a neubíralo mnoho světla.

-Ing. arch. Jasana Hladová, Dům a zahrada 2/2006- Foto: Villeroy & Boch, Sapho, Richter Frenzel, Keramag, Kaldewei