Hledáte inspiraci, co nového do svého bytu nebo dokonce čím koho na Vánoce obdarovat? Možná mezi listopadovými novinkami najdete přesně to, co sháníte...

Židle do sbírky Kolekce Laleggera získala v minulých letech řadu ocenění, proto byla nedávno rozšířena o tři nové modely. Pro firmu Alias je navrhl vynikající Riccardo Blumer, posadit se můžeme na židli s područkami nebo bez nich, případně si pohodlí udělat v křesle.

Nabízeny jsou z masivu javoru nebo jasanu, s dýhou javoru, mořeného ebenu, třešňového dřeva, běleného dubu nebo mořené do odstínu wengé. Milovníci barev ocení lakované provedení.

Pro fajnšmekry Hledáte-li zajímavé umyvadlo a nechcete keramické, nerezové, ocelové, skleněné…, zkrátka vybíráte neobvyklý materiál, pak soustřeďte pozornost na nový model firmy Ceramica Globo. Vyrobeno je totiž z kamene Peleríno, který se těží v oblasti Viterbo's. Elegantní naprosto jednoduchý tvar (O 42 cm) navrhl Ital A. Pascale a nazval ho lakonicky Le Pietre.

Praní i sušení bez namáhání Firma Gorenje představila set volně stojící pračky WA 73120 a sušičky D 73225. Pračka pojme až 7 kg prádla, přitom však spoří dostatek energie, je totiž zařazena ve třídě A+. Pro prádlo volíme z nabídky 19 programů, přičemž o průběhu informuje LCD textový displej. Díky možnosti odložení startu až o 24 hodin už není nutné spěchat domů jen kvůli praní. K dalším vymoženostem pračky Gorenje patří například opakované máchání odstraňující veškeré zbytky detergentů, speciální jogging program pro méně zašpiněné prádlo, nebo naopak intenzivní praní. Skvělým pomocníkem je rovněž program snadného žehlení. Ždímání prádla je šetrné, a přitom účinné s optimálním výkonem 1.200 ot. za minutu (prodejní cena 14.990 Kč).

Sedm kilogramů prádla pojme i sušička, která díky vyspělé technologii Use logic dokáže optimalizovat proces sušení podle přání. Stačí jednoduše nastavit stupeň vlhkosti podle toho, jestli chcete prádlo následně uložit do skříně, nebo má být připravené k žehlení. To však usnadní funkce proti pomačkání prádla, takže žehlení se stane hračkou. Pro choulostivé materiály jsou k dispozici programy s nižší teplotou sušení. Samozřejmostí je jednoduché ovládání, při kterém efektivně pomáhají textový displej, servisní diagnostik a bezpečnostní prvky, k nimž patří dětská pojistka i automatické vypnutí při otevření dveří (prodejní cena: 16.990 Kč).

Dárek pro Josefa Klíra Jubilejní, desátou módní show úspěšného módního tvůrce Josefa Klíra zhlédlo na Pražském výstavišti v Letňanech na dva tisíce diváků a všichni ho odměnili velkým aplausem. Nikoho nenechal na pochybách, že patří ke skutečné špičce ve svém oboru. 47 modelek a modelů, stejný počet originálních výtvorů, to byli hlavní aktéři výpravné show. Tentokrát ji Josef Klír doprovodil poselstvím: „Inspirace uniformami je jasná – takový je stále svět kolem nás, krutý a divoký. A já bych chtěl, abychom se všichni zamysleli nad tím, jak ho vylepšit. Nějak příliš zapomínáme vytvářet skutečnou krásu, jako to uměli naši předkové. Proto jsem se obrátil pro inspiraci i do pozitivní minulosti.“

Výbušný kontrast těchto dvou pohledů, výmluvná hudba, světelné efekty. Vše perfektní a dotažené k dokonalosti. Kvůli této vlastnosti si pochvaluje spolupráci s módním tvůrcem i společnost Whirlpool, která byla jedním z partnerů jubilejní přehlídky. A jako dárek k 10. autorské módní přehlídce a rovněž jako poděkování za více než tříletou spolupráci převzal Josef Klír z rukou představitelů společnosti multifunkční troubu JT 359 se 6. smyslem. „Bude pro moji maminku, která mi od začátku mého rozhodnutí vydat se touto nejistou cestou za úspěchem věřila a po celou dobu mého růstu mě podporovala. Musím na ni prozradit, že přehlídku sledovala se slzami v očích,“ řekl Josef Klír.

Za vším hledej ženu Při pohledu na půvabné křesílko Veryround pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že za jeho tvarem stojí žena. Talentovaná návrhářka Campbell o svém neobyčejném objektu prohlásila: „Kruh sám o sobě není zajímavý, ale spojíte-li jich 240 dohromady a naaranžujete do sedadla, pak už je se na co dívat.“ Soustředíme-li se na křeslo detailněji, pak si všimneme, že tu chybí spoje, dokonce tu nejsou ani nohy, zkrátka žádné prvky spojené se sezením. „V základu to je velká otevřená mísa, ve které je každý vítán, aby si sedl a odpočíval, přitom se může houpat dopředu a dozadu,“ konstatuje návrhářka.

Veryround je vyrobeno z 2 mm tenkého plechu, který je přesně řezán laserem, čímž bylo docíleno dokonalého geometrického tvaru. Není divu, že křeslo se svobodnou dekorací získalo mnohá ocenění a pyšní se jimi muzeum v Kanadě a Dánsku.

-td-Foto: Alias, Ceramica Globo, Gorenje, Whirlpool