Co nového přinesl poslední měsíc roku 2007? Bylo toho mnoho. Pojďme se tedy poslední den roku 2007 kouknout na několik novinek...

Studenti a jejich dokonalé nápady Již pátý ročník soutěže Electrolux Design Lab 2007 vybídl studenty, aby představili své výrobky a řešení, která budou podporovat zdravé životní prostředí, budou komerčně realizovatelná a umožní spotřebitelům žít ve větším souladu se životním prostředím. V Paříži byly vyhlášeny výsledky. V soutěži zvítězil Maďar Levente Szabó z Moholy-Nagy University of Art & Design se svojí pračkou E-Wash. Jde o kompaktní pračku, která namísto pracích prostředků využívá mýdlových ořechů. Szabó říká, že impulsem pro něj byl znečišťující účinek procesu praní na životní prostředí a výroba, balení a přeprava pracích prostředků. „Hledal jsem látku, která by mohla nahradit prací prostředek,” vysvětluje. „Mýdlový ořech je rostlina, přírodní produkt a lze jej pěstovat. Nepoškozuje přírodu, ale je její součástí.“

Cenu za druhé místo získala Laura Pandelle z École Boulle, Francie, za svůj výrobek Pebble. Pebble je přenosný solární vařič, který využívá nástřiku solárních buněk a indukčního ohřevu pro přesné a energeticky účinné vaření. „Jde o fascinující design, který je jak věrohodný, tak i skutečně užitečný,” poznamenává porotce Jason Bradbury, technologický zpravodaj z Velké Británie. „Solární barva představuje opravdu zajímavé využití skutečně vzrušující technologie.”

Cena za třetí místo putuje k He Cheng Feiovi z Jiangnan University, Čína, za výrobek Go Fresh. Go Fresh je chladnička spořící energii, jejíž jednotlivá oddělení mají tvar včelích pláství a uchovávají každý typ potravin při správné teplotě. Lze je i vyjmout tak, aby mohla být použita třeba na piknik. „V podstatě se pokusil znovu navrhnout jízdní kolo,“ říká Bradbury. „Chladnička se od padesátých let příliš nezměnila. Vytvořil z ní trojrozměrný současný předmět, který je i přenosný.” A Crasset dodává: „Když jsou potraviny skladované při ideální teplotě, lidé nebudou tolik plýtvat. Chladnička je také více než jen funkční spotřebič stojící někde tam v rohu. Může být například využita jako dělicí prvek v místnosti.”

Cena Design Lab ‘07 s sebou přináší finanční odměnu ve výši 5.000 eur a šestiměsíční stipendium v jednom z globálních designérských center skupiny společností Electrolux Group.

Co má společného Whirlpool s tenisem? Na turnaji Porsche Tennis Grand Prix v německém Stuttgartu se sešlo šest nejlepších tenistek současnosti, aby se zúčastnily focení nové reklamní kampaně společnosti Whirlpool na pračku AquaSteam. Nechyběly tu Justine Henin, Jelena Jankovič, Serena Williams, Anna Čakvetadze, Amélie Mauresmo ani Jelena Dementěva. Reklama Whirlpool zachycuje hráčky, jak po náročném dni na kurtu odpočívají v parní lázni.

Serena Williams prohlásila: „Nestává se často, aby se hráčky fotily společně, takže jsme si tuto kampaň pro Whirlpool velmi užily. Navíc bylo moc příjemné, že jsme si na sebe oblékly jiné než tenisové oblečení a všechny jsme vypadaly opravdu báječně.“

Stejně jako hvězdy ženského tenisu symbolizují kombinaci síly a přirozených schopností, která je klíčem k úspěchu, pračka AquaSteam využívá kombinaci přirozené síly páry a vody, a dosahuje tak nejlepších možných výsledků. AquaSteam funguje jako blahodárná lázeň – s prádlem se mazlí a výsledkem je nejen skvělý vzhled, ale i skvělý pocit při nošení. Technologie 6. smysl pračky AquaSteam přizpůsobí prací cyklus množství prádla, a dokáže tak ušetřit až 30 % času, energie i vody.

Chutný životabudič Rodina plně automatických espreso kávovarů značky Siemens má nyní nového člena -Surpresso compact pure blackTK52001. Za designem této řady je dobrý vkus, což je fakt zřejmý na první pohled. Dynamické linie zvýrazněné černou barvou pozvedávají ducha stejně jako první ranní šálek kávy. Ovládání je logické – téměř samonavádějící – espreso a káva jsou k dispozici ihned po pouhém stisknutí tlačítka, latte macchiato, cappuccino aj. připravíme s pomocí zpěňovací trysky.

Jednoduché čištění pomocí funkce single portion cleaning, díky níž se systém trubic propláchne po každém použití, zaručuje, že každá porce kávy bude stejně čerstvá jako ta předchozí a že každý šálek kávy je připraven z čerstvé vody. Jedinečný systém spařování kávy aroma whirl system plus vytváří nejprve při předvaření a poté prostřednictvím vysoce účinného „vířivého“ procesu optimální kontakt mezi mletou kávou a vodou. Díky automatickému programu „calc´n´clean“ je odvápnění a čištění v rámci jednoho procesu velmi jednoduché. Prvotřídní materiály použité u výrobku Siemens Surpresso compact zaručují, že zůstane v perfektním stavu po celou dobu životnosti. Umožňuje výrobu kávových specialit i v těch nejmenších prostorách. Kávovar je možné na českém trhu koupit za cenu 14.490 Kč.

Dokonalý poslech Spojení špičkového vzhledu s moderními technologiemi, to je mikrosystém LG FB162 s vlastnostmi domácího kina. Ne nadarmo se pyšní prestižním oceněním red dot za design a zároveň se stal držitelem titulu EISA „Evropský kompaktní systém 2007 – 2008“. Stylový mikrosystém se leskne díky povrchové úpravě černým klavírním lakem. Takřka ďábelský dojem dotvářejí rudě žhnoucí „oči“ podsvícení dotykových senzorů. Všudypřítomné hladké plochy s dominujícím čelním displejem potvrzují, že si designéři LG dali záležet na čistých obrysech a přehledné obsluze.

Mikrosystém vládne dvěma elegantními reprobednami o výkonu 80 W. Hluboké tóny vycházejí z bočních subwooferových reproduktorů zabudovaných v obou „bedýnkách“. Kvalitu zvuku zvyšují dvě speciální technologie. První z nich (XTS – eXcellent True Sound) dynamicky kontroluje výstupní frekvenci každého reproduktoru pro perfektně vyvážený zvuk, druhá (XDSS Plus – eXtreme Dynamic Sound System) dodává tomuto zvuku na velkoleposti a živosti. Mikrosystém FB162 snadno připojíte k vašemu televizoru, a rázem je z něj domácí kino, které zvládne přehrávat i tolik oblíbený formát DivX. LG FA/FB162 si poradí s CD (model FA162), DVD (FB162), MP3, WMA i JPEG. Naladit si můžete rádio na vlnách AM a FM, samozřejmě s funkcí RDS. Vhod přijde i USB port, přes nějž můžete připojit například externí disk a přímo z něj přehrávat uložené soubory. Pořídit ho můžete za 6.499 Kč.

Funkčnost nevylučuje krásu Přesně tento pocit získáte při pohledu na koupelnové svítidlo Millenium, které v prosinci představila italská firma Vibia. Přímá tenká linie polykarbonátového stínítka je zdůrazněna chromovým zakončením na obou stranách, které je spojeno kovovým podkladem. Moderní zářivkové svítidlo může být v délkách 68, 98 nebo 128 cm a v šesti barevných odstínech.

-td-Foto: Electrolux, Whirlpool, Siemens, LG, Vibia