Udrhejte si spolu s námi svého strážného andílka, nebo raději hned dva. Jednoho si nechte doma a druhého můžete mít stále u sebe. Aby se vám skutečně povedl, o to se postará autorka této milé vánoční ozdoby Barbora Bláhová, která navíc ještě připravila tip na výrobu sněhové vločky. Sledujte rovněž návodné fotografie ve fotogalerii.

Co budete potřebovat: klubko bavlněné příze ideálně o tloušťce 1,5 mm, dřevěný kousací kroužek 40 x 8 mm, mosazný drát o průměru 1 mm, dřevěný korálek s velkým průtahem (otvorem), zlatou nit, podložku a špendlíky, ketlovací kleště, nůžky, hřeben s jemnými zuby

Jak na to

1. Ustřihněte si 40 až 60 centimetrů dlouhý provázek (podle toho, jak dlouhé chcete poutko na zavěšení) a přivažte ho podle fotonávodu na kroužek. Kleštěmi si vyrobte malý kroužek na svatozář anděla. Kroužek otočte na opačnou stranu a na konec šňůry navlečte nejprve korálek a pak i kroužek.

2. Provázek provlékněte na opačné straně kroužkem a vytvořte dvojitý uzlík pomocí každého z konců.

3. Ustřihněte si 6 kusů 30 centimetrů dlouhých provázků a důkladně je rozčešte. Rozdělte je na dvě poloviny a protáhněte kroužkem kolem úvazu korálku. Nechte volně ležet.

4. Zlatou niť zauzlujte pod kroužkem a několikrát ji omotejte kolem rozčesaných provázků, ale pevně. Pak protáhněte konec nitě očkem a druhý konec vytáhněte směrem nahoru. Očko se stáhne a přichytí pevně i druhý konec. Oba konce můžete na závěr svázat pevným uzlíkem a konce ustřihnout.

5. Nyní si nastřihejte 2x 7 kusů provázků o délce 20 centimetrů. Navažte je podle návodu na obě strany kroužku podél hlavy anděla.

6. Ustřihněte si ještě 2 provázky o délce 20 centimetrů. Budou tvořit vázací šňůru pro křídla po obou stranách těla anděla (v návodu vyznačená červeně). Práci si můžete usnadnit tak, že pomocí špendlíku přichytíte vázací provázek k podložce. Na něj na jedné straně postupně navažte jednotlivé konce (v návodu vyznačeno zeleně) pomocí dvojitých uzlíků.

7. Opakujte stejný postup, jen zrcadlově obráceně, také na druhé straně.

8. Konce rozčešte a zastřihněte, aby vytvořily křídla. A máte hotovo.

Bonus navíc: sněhová vločka

Pro výrobu sněhové vločky si připravte stáčenou macramé přízi o tloušťce 3 mm, nůžky, hřebínek nebo kartáč, lak na vlasy. Současně sledujte fotopostup ve fotogalerii.

Jak na to?

1. Připravte si 12 kusů příze o délce cca 40 cm. Na jedné (základní) přízi vytvořte očko.

2. V místech očka, kde se příze zdvojila, upevněte všechny ostatní příze základním uzlem.

3. Následně za oba konce základní příze zatáhněte a všechny upevněné příze stáhněte k sobě.

4. Kolem dokola začněte drhat plochý uzel, vždy pomocí dvou krajních přízí kolem dvou středových.

5. Na druhou řadu budete opět používat plochý uzel, ale mezi dva uzly v první řadě. Než ovšem začnete plést samotný uzel, přehoďte si krajní příze se středovými. Takto pleťte po celém obvodu.

6. Konce zastřihněte a rozčešte. Zafixujte lakem na vlasy a po zaschnutí sestřihněte do tvaru vločky.

Další praktické návody na tvoření najdete zde.

Zdroj: manumi.cz