Rozzářit a zútulnit svůj domov můžeme hyacintem v květináči. Je k tomuto účelu ideální, protože i když je považován za jednoho z poslů jara, k dostání je už od listopadu. Optimistickou jarní atmosféru si tak doma můžeme vytvořit, kdykoli se nám zachce. Omamná vůně hyacintu nahradí vůně do zásuvky a jeho nádherné květy navodí jarní atmosféru.

Z široké škály barev, v nichž se hyacint vyskytuje, si vybere opravdu každý. Květy mohou být bílé, smetanové, růžové, fialové, oranžové, červené, modré nebo žluté. Toto aranžmá navodí náladu prvních prosluněných jarních dní. Narcisy jsou zkombinovány z růžovými hyacinty a větvičkami lísky.Jednoduše jeho květy sladíme i s ostatními bytovými doplňky. Aby byl výsledek dokonalý, vybereme i květináč ve stejném stylu, v jakém je zařízený celý interiér.

Barevné a materiálové ladění

Platí, že bílé a pastelové odstíny růžové a fialové pomáhají navodit decentní, romantickou atmosféru. Pro tento styl je důležité sladit barvu květu s barvou květináče. Ostře růžové a modře zbarvené odrůdy jednoznačně poutají pozornost, podtrhují individualitu a hodí se do výstředněji zařízeného interiéru. V tomto případě lze doporučit i výraznou barvu květináče, rozhodně ale nemusí být shodná s barvou květu hyacintu. Pokud usilujeme o veselý a hravý dojem, sesadíme dohromady hyacinty různých barev květů, například bílé, růžové, oranžové a žluté.

Hitem poslední doby je zbavit kořeny a cibulku hyacintů zeminy a aranžovat je do průhledných nádob, v nichž nádherná struktura rostliny vynikne. Navíc tak máme možnost každým dnem pozorovat další růst kořenů.

Aranžmá v japonském stylu. V mělké míse jsou nachové hyacinty zkombinovány s rozkvetlými větvičkami sakury.Růžové hyacinty jsou volně vložené do skleněné vázy ve tvaru kvádru. V kombinaci s rašícími větvičkami tvoří velice přírodní aranžmá.Vrbové větvičky, lidově zvané kočičky, jsou symbolem jara. V aranžmá na fotografii jsou doplňkem sytě fialových hyacintů.

Kromě hrnkového hyacintu je samozřejmě k dostání i hyacint řezaný, který se vyznačuje stejně jedinečnou vůní a barevnou rozmanitostí a s oblibou se využívá do jednodruhových i smíšených kytic. Řezaný hyacint je na trhu dostupný od listopadu až do konce května.

Jak se o rostlinu postarat

Hyacint je nenáročný na péči. Hrnkový vykvétá při teplotě 16 až 20 °C, kvete obvykle 21 dní, při vyšších teplotách je ale tato doba kratší. Není nutné jej přihnojovat, pouze pravidelně zalévat. Květináček, ve kterém se hyacint prodává, bývá malý, a rychleji proto vysychá. Kořenový bal bychom měli udržovat stále mírně vlhký.

Něžná kytice hyacintů ve světlých odstínech růžové, modré a fialové. Svěží zelenou dodávají květenství kaliny (Viburnum) a plody třezalky (Hypericum) a Asclepias, odrůda Moby Dick.Kvalita řezaných hyacintů podstatně vzrostla od doby, kdy se prodávají i s částí cibulky, která, jak se zjistilo, obsahuje buňky dodávající květině optimální množství vody a živin. Stejně jako ostatní cibuloviny i řezaný hyacint v aranžmá dále roste, což mu zajišťuje neustálou proměnu. Vzhledem k tomu, že mají hyacinty na konci stonku ponechanou část cibulky, se jejich stonky pravidelně neořezávají jako u jiných květin. Spodní část stonku proto jen dobře opláchneme. Květiny umístěme do čisté vázy s čerstvou vodou a přídavkem speciální výživy pro řezané cibuloviny. Květiny chráníme před průvanem a zdroji etylénu, jako jsou výfukové plyny, cigaretový kouř a zrající ovoce. Obojí zkracuje jejich životnost, která se jinak pohybuje v průměru okolo sedmi dní.

Když jaro klepe na dveře

Protože se hyacint nejčastěji vnímá jako typicky jarní květina, je oblíbenou součástí velikonočních aranžmá. Sami si velice jednoduše můžete vytvořit řadu nejrůznějších velikonočních dekorací. Vezměte například hrnkový hyacint a zeminu v květináči ozdobte prázdnými vaječnými skořápkami. Nebo zkombinujte jednu odrůdu řezaného hyacintu s rašícími jarními větvičkami. Vznikne tak velice přirozené a svěží aranžmá. Další alternativou jsou bohaté kytice pestrobarevných hyacintů v kombinaci s dalšími jarními květinami, jako jsou narcisy, konvalinky, tulipány, fialky nebo modřence (Muscari). Zajímavé je, že hyacinty se s narcisy snášejí bez problémů, i když látky, které vylučují, jiným květinám škodí.

Plná a nadýchaná květenství hyacintu jsou zárukou toho, že ani aranžmá z jedné rostliny nebude vypadat chudě a nevýrazně, a to obzvlášť pokud použijete hyacint s velmi výraznou barvou květu.Jarní aranžmá, tvořené hyacinty, růžemi, gerberou a plody třezalky, hraje všemi barvami. Pro umocnění dojmu ho zdobí dekorace v podobě včelky.Modrá barva vyjadřuje harmonii a má uklidňující účinky na tělo i mysl. Proto se modrá aranžmá hodí zejména do ložnice. V oblých bílých vázách jsou modrý a bílý hyacint zkombinovány s květy máčky (Eryngium), orchideje Phalaenopsis a plody třezalky.

Historie a původ hyacintu

Hyacinty pocházejí ze západní Asie, Turecka, Sýrie a Libanonu. V Evropě se ale pěstovaly už v době antického Řecka a Říma. Jak Homér, tak Vergilius totiž ve svých spisech zmiňují jejich sladkou vůni. Poté není o hyacintech zmínka až do 16. století, kdy je do západní Evropy přivezl z Turecka německý doktor Leonhardt Rauwolf.

Název Hyacinthus je latinská podoba řeckého jména Huakinthos, jehož nositelem byl podle antických bájí mladík, kterého obdivoval bůh slunce Apollón a který byl smrtelně zraněn při házení diskem. Z krve kanoucí z jeho ran vyrašily květy, jež Apollón pojmenoval po mrtvém příteli.

-td-Foto: Holandská květinářská kancelář