Zimní grilování se v posledních letech stává světovým trendem. Rozšířilo se z alpských zemí, Kanady či USA, kde mrazivé počasí vládne více měsíců v roce. Aby se grilování opravdu vydařilo, stačí vystihnout pěkný, nedeštivý den a dodržet několik zásad.

Pravidla úspěchu

Základem pro labužnický zážitek, kdy pokrmy získají typickou chuť, je gril s poklopem, který po celou dobu přípravy udržuje uvnitř stejnoměrnou teplotu, s níž lze dosáhnout kvalitního propečení surovin i v mrazu. Připravované maso, uzeninu či zeleninu není ani nutné obracet, neboť poklop zajišťuje rovnoměrnou cirkulaci horkého vzduchu. Samozřejmě i ochrání připravované pokrmy před větrem, sněžením či deštěm. Grilování je navíc rychlejší.

ČTĚTE TAKÉ:

Pro zimní grilování i celkově pro grilování velkých kusů, které potřebují k úpravě déle jak půl hodiny nebo jim při přímém grilování hrozí připálení nebo vysušení, je vhodnější tzv. nepřímá metoda, při níž se grilovaný pokrm nenachází přímo nad zdrojem žáru, ale je rovnoměrně grilován pomocí cirkulujícího horkého vzduchu, což se podobá pečení v horkovzdušné troubě, ale ve výsledku má lepší aroma.

Druhou zásadou ovlivňující bezpečný průběh přípravy je, že elektřina a vlhko k sobě nepatří, proto k zimnímu grilování venku, a to ani na kryté terase, nelze z bezpečnostních důvodů použít běžný domácí elektrický gril, který nemá odpovídající stupeň krytí do venkovního prostředí. I tak je nutné se při používání venkovního elektrického grilu vyvarovat styku zástrčky s vlhkostí například na mokrém nebo zasněženém stole či podlaze, a už vůbec není přípustné vypomoci si při krátkém kabelu běžnou domácí prodlužovačkou, u níž není zásuvka chráněna proti vniknutí vody.

Grily do nepohody

Při výběru se parametry vhodných typů venkovních grilů pro zimní nebo přesněji pro celoroční použití příliš neliší od těch, které požadujeme u grilů využívaných pouze v letním období. Přesto je jistější zaměřit se při koupi na renomované výrobce, kteří mají v nabídce grily právě pro celoroční používání. Provedení určuje životnost grilu, nerez nebo kvalitní smalt ho ochrání před korozí. Gril by měl být co nejstabilnější, a pokud bude využíván zejména ve volné přírodě, bude vhodnější ten s nožičkami než s kolečky. Bude-li skladný, vejde se do auta, čímž se rozšíří jeho využitelnost třeba i pro zimní dovolenou na horách.

Gril může být klasický na dřevěné uhlí a brikety nebo plynový. Důležitý je dostatečný spodní přívod vzduchu i větrání v poklopu, aby po jeho přiklopení nechyběl kyslík podporující spalování, a bylo zajištěno proudění tepla. Zvětšováním a zmenšováním otvoru pak dochází k regulaci teploty spojené s odvodem přebytečného tepla z grilu. Elektrický gril je vhodný vybírat s vyšším příkonem napomáhajícím k rychlejšímu zahřátí. Grily s lávovými kameny mají sice delší náběh, ale v mrazivém a větrném počasí poměrně dobře udrží konstantní teplotu.

Jak na metodu nepřímého grilování

V případě kotlových grilů je třeba dřevěné uhlí či brikety rozmístit rovnoměrně za palivovými přepážkami nebo po stranách kotle. Do středu palivového roštu nebo na dno nádoby grilu se položí hliníková miska, do níž bude odkapávat tuk z grilovaného pokrmu, což zabraňuje karcinogennímu pálení tuku u tučnějších masitých výrobků či drůbeže. Po rozžhavení uhlí se na grilovací rošt nad misku položí surovina určená ke grilování, přiklopí se poklopem a nechá se bez jeho zbytečného zvedání péct. Teplota se reguluje větracím otvorem v poklopu.

U plynových grilů je třeba nejdříve pustit všechny hořáky na plný výkon a gril dobře předehřát a při samotném grilování vypnout středový hořák. Miska se opět položí pod rošt, aby do ní mohl stékat tuk.

Užitečné doplňky

Startovací komín Rapidfire

Chladné a větrné počasí znesnadňuje zapálení a rozžhavení dřevěného uhlí nebo briket. Dobrým pomocníkem je v tomto případě startovací komín. Na palivový rošt položíme několik podpalovacích kostek, zapálíme je a na ně postavíme startovací komín naplněný dřevěným uhlím nebo briketami. Do půl hodiny by mělo být palivo žhavé, a to bez použití chemických podpalovačů. Dostatečně rozžhavené palivo se pozná podle toho, že je pokryto slabou vrstvou popela. Pak je už stačí podle vybrané grilovací metody (přímé nebo nepřímé) rozprostřít na palivovém roštu nebo po obvodu nádoby.

Flexibilní grilovací jehla

Jednoduché řešení zamezující propadání drobnějších surovin grilovacím roštem představuje špíz FireWire® vyrobený ze speciální žáruodolné chirurgické oceli s dlouhou životností. Na jednom konci lanka je napichovací bodec, který zároveň slouží jako manipulační rukojeť, která, je-li položena volně přes okraj grilu, nepálí. Na druhém je oko, jímž se bodec protáhne, čímž vznikne uzavřený kruh, z něhož suroviny nesklouznou, a během grilování se na lanko ani nepřipékají. S jehlou lze suroviny rovnou i marinovat. Tehdy usnadní namáčení a obracení. Suroviny nezískají po oceli žádnou kovovou pachuť. Lanko rychle chladne, tudíž nehrozí spálení při servírování. Lze snadno umýt, a to i v myčce. V roce 2010 se výrobek dostal do TOP 10 v kategorii Inovace na německém veletrhu Gril a Zahrada (spoga&gafa).