V Plzni působilo mnoho architektů, ale nejznámější je Adolf Loos (1870 -1933). Patřil do skupiny uznávaných architektů stejně jako například Ludwig Mies van der Rohe nebo Le Corbusier. Současně působil jako teoretik a designér.

Muž, který předběhl dobu

Loos o svých návrzích říkal, že nedělá plány, ale vytváří prostory. Vlastně předběhl dobu, svoje návrhy už počátkem 20. století označoval jako 3D. „Každý prostor potřebuje jinou výšku: jídelna je přece vyšší než spíž, proto jsou stropy prokládány v různých úrovních. Spojit tyto prostory tak, aby výstup a sestup byl nejen nepozorovatelný, ale zároveň aby byl i účelný, v tom spočívá, jak vidím, pro ostatní velké tajemství, zatímco pro mne je to velká samozřejmost,” říkával o zásadním prvku své tvorby, takzvaném raumplanu.

Co můžete vidět

Architekt realizoval v Plzni řadu interiérů a mnohé z nich také můžete navštívit. Vydejte se po stopách Adolfa Loose například do Brummelova domu (Husova 58). Už před vstupem zaujme fasáda bez nadbytečných ozdobných detailů a hranolová přístavba, v rámci prohlídky bytu v prvním patře se představuje původní Loosem navržený nábytek. Další prohlídka zase spojuje byty Voglových (Klatovská 12) a Krausových (Bendova 10). Obě prohlídky se dají do konce října absolvovat od pátku do neděle. A nově vás organizátoři ještě zvou k poznávání nezrekonstruovaných interiérů v domě Huga Semlera (Klatovská 19) a apartmánu Richarda Hirsche (Plachého 6), tyto prostory by měly být očím návštěvníků zpřístupněné během soboty 11. září.

Genius loci trochu jinak

Komu by nestačila komentovaná prohlídka, kterou si rezervuje předem, může si plzeňské Loosovy interiéry vychutnat prostřednictvím několika speciálních kulturních akcí. Pořádají se od září do listopadu a zájemce potěší například divadelní představení nebo třeba přednášky. Podrobnější informace najdete na www.adolfloosplzen.cz.

Top navíc: kde si užít ještě více Loose

Neméně zajímavé realizace slavného architekta, pro něhož byl interiér důležitější než fasáda domu, najdete také v Praze a Brně, dále ve Vídni či v Paříži. K pražským lákadlům patří Müllerova vila ve Střešovicích a také Winternitzova vila na Smíchově.